Акценти
Начало / Икономика / В минута по три декларации трабва да приемат в данъчното

В минута по три декларации трабва да приемат в данъчното

По три  декларации за облагане на доходите в минута трябва да приема и обработва всеки офис на НАП до края на кампанията на 30 април 2013 г. Това показва сравнението между  приетите до този момент и очакваните да постъпят декларации, съобщиха от плевенския офис на НАП. Половината от декларациите все още не са подадени в приходната агенция. До този момент в цялата страна са постъпили 300 000 декларации, а общият брой на формулярите, които очакват данъчните е 600 000.

От началото на годината  през първите 3 месеца в плевенския офис са приети общо 6632 броя декларации за доходите по чл.50 от ЗДДФЛ, което е със 150 повече от предходната година и се дължи на ръста на подадените по интернет декларации. За сравнение през 2012 г. подадените по интернет са били 486 броя, а  през 2013 г.  до началото на април вече са 636 броя.

Декларациите могат да бъдат подадени по интернет с електронен подпис, като в този случай се ползва отстъпка от 5% от декларирания данък за довнасяне. Документите могат да бъдат подадени и на място в офисите на НАП в страната, както и по пощата с обратна разписка и в някои пощенски станции срещу входящ номер.

От НАП напомнят, че до края на април 2013 г. физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък, трябва да подадат и още една, нова декларация, освен годишната декларация за доходите им от 2012 г. Те трябва да декларират дължимия данък за първото тримесечие на 2013 г. в новата декларация по чл.55, ал. 1 от ЗДДФЛ и по чл. 201, ал. 1 от ЗКПО за дължими данъци (образец 4001). Декларацията се подава три пъти годишно – в сроковете за внасяне на дължимите данъци, като първата от тях трябва да бъде изпратена до НАП до края на април 2013 г.

Прочетете също:

Над 5 млн. лева постъпления очаква Община Плевен от управлението на общинските имоти през 2023 г.

С 30 гласа „за“, 8 „въздържал се“, против – няма, Общинският съвет на Плевен прие ...