Акценти
Начало / Здравеопазване / Пращат предписания до кметовете за дейности против комари и кърлежи

Пращат предписания до кметовете за дейности против комари и кърлежи

От Регионалната здравна инспекция в Плевен са разпратили още през март предписания до всички кметове на общини в областта, в които са разпоредени необходимите мероприятия срещу комари и кърлежи. Преди седмица е получено второ писмо от Министерство на здравеопазването, във връзка с което отново са изготвени указателни писма до всички кметове. С него те се задължават да си направят програми за дейността като трябва да отчитат мероприятията за свършеното на всеки три месеца в здравната инспекция. Освен това, кметовете трябва да пратят и копие на актуализираните заповеди на общинските епизоотични комисии, уточни д-р Бонеслав Бонев.

Той допълни, че обработката срещу кърлежи и комари много зависи от климатичните условия. По отношение на комарите през пролетта трябва да се направят ларвицидни обработки, през лятото те се правят двукратно, обработва се и през есента. Срещу кърлежите обработка трябва да се прави постоянно, а там, където има нужда, може и ежемесечно. Основната дейност е косенето на тревните площи и обработката на пясъчниците в детските градини и на детските площадки.

За тигровия комар специфични изисквания за обработка няма, прави се същото, както за анофилните комари. Новото е, че самолетна обработка ще се прави само в краен случай, пръскането и опушването трябва да е предимно наземно. Трябва да се избягват урбанизирани територии и висока растителност, още повече че от въздушна обработка няма смисъл, когато дърветата и храстите вече са се разлистили.

За 2012 год. регистрираните в РЗИ Плевен случаи на лаймска борелиоза след ухапване от кърлеж са 33 срещу 22 за 2011 год. Най-много са регистрираните случаи в община Плевен – 23, от тях само за град Плевен – 19 случая. От началото на 2013 год. са регистрирани 5 стари случая, т.е. ухапването и заразяването е станало в предходен период. Тези 5 заразени са вече във втори и трети стадий на лаймската борелиоза. Тази цифра обаче е само за онези хора, които са изследвани и заболяването е доказано и това е само върхът на айсберга, коментираха специалистите.

Регистрацията зависи от възможностите за диагностика, много хора остават недиагностицирани, защото цената за изследването – 25 лева, не се поема от Здравната каса. Така ако пациентът не желае да заплати, той остава като възможен случай, уточни д-р Бонев. Клиниката на лаймската болест може да протече под всякаква форма във втори и трети стадий, трудно може да се постави диагноза. Тогава вече настъпват ставни или неврологични усложнения, те могат да се появят и година след ухапването. Лечение се провежда само в остър стадий /кожната форма/, то е продължително, с комбинация от антибиотици. Първите симптоми на евентуално заразяване с лаймска болест след ухапване от кърлеж е развитие на мястото на ухапването на кожна промяна, увеличаване на близките лимфни възли, повишаване на телесната температура.

За да се ограничи броя на заразените, е необходима непрекъсната профилактика. Тя започва от редовно косене на тревните площи, носенето на подходящо облекло при разходки – високи чорапи и затворени обувки, както и внимателен преглед на тялото след разходка, най-вече на сгъвките и гънките. Особено внимание трябва да се обръща на децата. Не трябва и да се забравя, че безстопанствените кучета са преносители на кърлежите.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...