Акценти
Начало / Общество / Под въпрос ли е съдбата на вековен дъб в центъра на Плевен?

Под въпрос ли е съдбата на вековен дъб в центъра на Плевен?

вековен дъб
Вековният дъб, който се намира в имот на Община Плевен

 

Експерти от РИОСВ – Плевен извършиха проверка по постъпил сигнал за застрашени вековни дървета от  вида летен дъб (Quercus robur), намиращи се в центъра на град Плевен. На нея беше установено, че в непосредствена близост до ресторант “Спиди“ се намират два летни дъба /Quercus robur/, на възраст над 150 г. Констатирано е, че в близост до мястото се извършват строителни дейности, които могат да доведат до унищожаване на дърветата.

РИОСВ – Плевен предприе процедура по обявяване на вековните дървета за защитени, която стартира с подписване на протокол между директора на регионалната инспекция по околната среда и водите и собствениците на имотите, към които принадлежат дърветата. Директорът на РИОСВ – Плевен и експерти от инспекцията са се срещнали с упълномощени представители на собствениците – Община Плевен и Нармаг ООД, но съгласие за обявяване на вековно дърво за защитено, е получено само от представителя на Община Плевен. За да се защити и второто дърво, е необходимо писмено съгласие на собственика на имота, в чиито граници е дървото.

Предстои изготвяне на предложение до министъра на околната среда и водите за издаване на заповед за обявяване на вековното дърво за защитено.

Съгласно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР), вековни или забележителни дървета във или извън населените места се обявяват за защитени, като предложението се съгласува с физическо или юридическо лице – собственик на имота, в който се намира дървото.

на Нармаг
Дървото, което расте на територия, собственост на Нармаг

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Маги Вергилова

    Пешо с подарения НАРМАГ ще изсуши и двете дьрвет. Няма сьмнение защо