Акценти
Начало / Общество / Плевен днес празнува!

Плевен днес празнува!

празник Плевен

Плевен празнува днес, 15 май. Тържественият ритуал започва в 11 часа на площад „Стефан Стамболов”. В 12 часа е празничният концерт в Драматично-куклен театър „Иван Радоев” с участието на Северняшкия ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” и ансамбъл „Дон” от Ростов на Дон – Русия.

празник Плевен

Изложбата „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон” ще бъде открита в 16 часа в Регионалния исторически музей в града. На същото място от 16,30 часа започва концерт на камерен състав „Капричио” от Ростов на Дон. Празничният концерт „Моят Плевен” ще се състои отново в музея от 20 часа. В него ще участват Любо Киров, Криста и бенд. При лошо време концертът ще се проведе в Драматичния театър.

празник Плевен

На 15 май Плевен празнува от 2001 година. Тогава с решение на Общински съвет денят е обявен за празник на града.

За празника на Плевен в централната градска част са разположение много детски атракциони. От 8 часа сутринта търговци разпънаха сергии с най-разнообразен асортимент по централната улица.

празник Плевен

празник Плевен

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. антифашист

    Човек може да избяга от селото, но селото не може да избяга от човека!
    посветено на Найден Зеленогорски!

    Цитат:

    Националният празник е най-важният официален празник на дадена държава. Той се чества тържествено и е на дата, която обикновено има най-важно за нацията (и държавата) значение в нейната история.
    Най-често националният празник на държавите е Ден на независимостта, Ден на свободата (освобождението) или Ден на републиката (монархията).

    Денят на освобождението на България от османско иго е определен за национален празник с Указ 236 на Държавния съвет, издаден на 27 февруари 1990 г., и с Решение на 9-ото Народно събрание от 5 март 1990 г. Денят е избран за национален празник на България, защото тогава за първи път българските земи се споменават и като политически аргумент.

    Та с оглед на това не е ли редно спрямо историята

    Цитат:

    Обсадата на Плевен е най-тежката и продължителна битка в хода на Руско-турската война (1877–187. Западната османска армия задържа в продължение на почти пет месеца град Плевен, обсаден от Западния руски отряд. Временно е забавено руското настъпление в Тракия.
    Превземането на Плевен е решителен момент във войната, освобождават се значителни руски сили, които в битката при Шейново и София в началото на 1878 г. откриват пътя към османската столица Цариград.
    Рано сутринта на 10 декември 1877 г. части на Плевенския гарнизон предприемат опит да преминат през р. Вит (в района между селата Долни Дъбник и Долна Митрополия). С помощта на навреме пристигнали подкрепления турските части са отблъснати и около 14 ч. Осман паша приема предложената му безусловна капитулация и командваната от него 43 000-на армия попада в плен.
    ПЛЕВЕН Е ОСВОБОДЕН!!!

    този ден да е официалният празник на гр. ПЛЕВЕН????

    Най-прекият път към края на нашата родина минава през общественото безразличие и националното безпаметство. По-пряк от демографския колапс. Само историческият спомен и достойната почит към загиналите за България могат да опазят нейната свобода и идентичност. Десети декември 1877 година е една дата–опора в градежа на нашата нация.