Акценти
Начало / Общество / Пет новоизлюпени щъркелчета загинаха по време на потопа в Горни Дъбник

Пет новоизлюпени щъркелчета загинаха по време на потопа в Горни Дъбник

щъркел

Пет новоизлюпени щъркелчета загинаха по време на потопа в Горни Дъбник. Ураганният вятър е отнесъл гнездото им. Майката е със счупено крило. Птицата е спасена от местни природолюбители. Мъжкият щъркел напразно е търсел своето гнездо, информират от пресцентъра на Областната администрация в Плевен.

потоп Долни Дъбник

Областният управител на Плевенска област Илиян Йончев и началникът на пожарната служба комисар Емил Маринов се запознаха на място с последиците от поройния дъжд и силния вятър на територията на областта вчера. По предварителна информация са регистрирани 28 произшествия. В късния следобяд на 14 май те са разговаряли с жители на Горни Дъбник, където ураганния вятър, както писахме, е отнесъл покривите на около 100 къщи. Областният управител Илиян Йончев е потърсил съдействие от полицията в Плевен, които осигуриха патрул за селото за нощта, за да се предотвратят посегателства срещу пострадали къщи.

наводнение Долни Дъбник

Количеството дъжд пък се оказа проблемно в Кнежа, където са наводнени мазета и приземни етажи на жилищни сгради, сред които и  ОУ”Отец Паисий”. Специалисти от пожарната отводняваха помещенията. Те са участвали и в акции по отстраняване на опасни предмети – дървета и клони на пътни участъци в Плевен, с.Ясен,  гр.Долни Дъбник, с.Крушовица с. Върбица, с.Горни Дъбник, като движението по тях бе бързо  възстановено.

наводнение Долни Дъбник

По-сериозен проблем се оказа калта по пътищата. Свлечена земна маса е отстранена от пътните платна в с.Оряховица, с. Божурлук, с. Деков, с. Дебово и с. Муселиево. Една от улиците в Ореховица е с изцяло разрушена асфалтова настилка. Въпреки тежката обстановка  движението е нормално, но по някои четвъртокласни пътища трябва да се извършва със съобразена скорост и повишено внимание.

ураган Долни Дъбник

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...