Акценти
Начало / Култура / Плевенски деца предизвикаха фурор на сцената на международен фестивал

Плевенски деца предизвикаха фурор на сцената на международен фестивал

С първа награда за изпълнението си се прибраха от участие в Международния фестивал на изкуствата „Морско конче” в Обзор танцьорите от балетната школа при читалище „Съгласие 1869” Плевен. Журито и публиката бяха безапелационно пленени от плевенчани и финалния танц от последната постановка – „Приказна галерия”, в който са съчетани класически балет, брейк и попинг, както и танца на трите балерини.

„Много сме щастливи от наградата, повече от 20 години школата не се беше явявала на подобен форум. Причините са преди всичко в това, че датите не бяха удобни и съвпадаха с годишния ни концерт или пък финансовите изисквания за включване не са ни по силите”, обясни художественият ръководител на балетната школа Маня Николова. Тя разказа, че на фестивала са били представени три вида изкуство – вокално, театрално и танцово творчество. Танцовото пък е разделено на два раздела – народен и алтернативен /или съвременни танцови техники/. „Освен нас, обаче, никой не показа класически танц, за да можем да си сравним часовника, както се казва, да видим как се движим спрямо останалите школи в страната и чужбина. Съчетаваме различни танцови техники, експериментирахме и се доказахме в конкуренция със състави от Русия, Украйна и Македония, имаше и школи от България. Беше ни притеснено най-вече от съперничеството Русия и Украйна, които са с дълбоки и стабилни традиции в балета. За нас най-показателно беше, че след финалната вечер, когато се прибирахме към нашия хотел и минахме покрай този на конкурентите ни, те ни аплодираха и скандираха „Молодцы!”. И именно това отношение беше най-голямата ни награда”, разказа за емоционалното преживяване Маня Николова.

Тя припомни, че школата отдавна експериментира да съчетава различни видове техники, за да запознае публиката – най-вече децата, с различни танцови техники, за могат те по много по-лесен и достъпен начин да се приобщят към класическия танц. А че този подход е успешен, доказателството са отличията от фестивала в Обзор.

Надежда Спасова, като представител на балетната школа, сподели, че след състезанието са станали доста по-уверени в това, което правят. Защото в Плевен, все пак, играят пред приятели и малки деца, но в Обзор публиката е била абсолютно непозната и това, че те наистина са ги харесали, е дало на плевенските танцьори и заслужено самочувствие.

От името на хип хоп школа „Ефект” при читалище „Извор” Милен Миленов обясни, че наградата е спечелена, защото танцьорите са се сближили по един особен начин, по който само танцът може да сближава. „Запознах се с невероятни хора, много съм доволен от всичко, което ни се случи, а наградата е нещо, което трябва да ни се случва по-често”, допълни Милен.

За първи пред журналисти се изправиха и попинг танцьорите Павлин Стоянов и Даниел Найденов, които взеха награда „Морско конче” за индивидуално изпълнение и станаха любимците на публиката. Те са, оказа се, единствените в Плевен, които неуморно усвояват тънкостите на този нелек танц. Запалили се по него от интернет, който се оказал и единственият им учител, затова танцували само вкъщи. Групата все още няма име, а творческите си псевдоними Павлин и Даниел не пожелаха да издадат. Те са ученици в ДФСГ „Интелект” в Плевен и по време на Коледния училищен концерт в читалище „Съгласие” Маня Николова видяла изпълнението им. След което ги поканила да се включат в спектакъла „Приказна галерия” и момчетата приели. Те са категорични, че това, че отделят време за усъвършенстване и тренировки, не е жертва за тях, а удоволствие. И че освен това, сцената им е помогнала и за дисциплината, и за възпитанието.

А балетната школа към читалище „Съгласие 1869” тепърва има още по-смели подобни проекти. За тях, обаче, винаги са необходими и повече средства. „Тук е мястото да помоля плевенската общественост и най-вече Община Плевен да обърнат внимание на това, което прави балетната школа, защото то не е малко. Това е един самодеен колектив, който прави по над 10 спектакъла на година, такава е нашата традиция. Нека да подкрепят по-смело и по-щедро нашата школа, ние имаме идеи, имаме желание да ги реализираме, но за това трябват повече средства. Винаги съм много критична към себе си и това, което правят децата. Но смятам, че показаното от нас на фестивала в Обзор и това, което правят децата в Плевен, е достойно за уважение. Те много добре запълват една ниша в културното пространство в Плевен – а именно балета, танцовото изкуство, освен това възпитават своите връстници и по-малките”, апелира Маня Николова.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

2 коментари

  1. ТЕОДОРА ДИМИТРОВА

    БРАВО НА НАШИТЕ ДЕЦА! ВСЕ ТАКА, НАГОРЕ- НАВИСОКО И КАТО ДОСТИГНАТ ВЪРХА САМО НАГОРЕ! <3

  2. Лудница ей само така !