Акценти
Начало / Култура / С концерти на открито приключва сезона Общинският духов оркестър

С концерти на открито приключва сезона Общинският духов оркестър

Концерт на Духов оркестър - Лято 2012

С поредица концерти на открито „Лято в градината” ще приключи творческия си сезон Общинският духов оркестър. Тази вечер трябваше да бъде първият концерт, но заради времето ще се наложи да го отложим. Остават още четири. Това съобщи на пресконференция днес диригентът на оркестъра Пламен Марков.

В програмата на станалите вече традиция летни концерти на Духовия оркестър са включени разнообразни произведения, които да задоволят вкуса както на изкушения слушател, така и на случайните минувачи. Вклюйчени са  аранжименти на класически произведения от Панчо Владигеров, Милчо Левиев, Брамс, Монти, както и вечните хора на Дико Илиев. Вечерите ще завършват с бендова програма, която е широко застъпена в репертоара на оркестъра, след като Пламен Марков става негов диригент през 2007 г. Ще звучат пиеси от Глен Милър, Скот Джоплин, Гершуин, Бърнстейн, Бийтълс.

Завършваме един много активен сезон, в който изнесохме над 30 концерта, обобщи Марков. Сред по-значимите им изяви са участието за втора поредна година в Дефилира на духовите оркестри в Ботевград. Там плевенските музиканти се представят с богата програма, която включва и два аранжимента на техния колега Бойко Николов на пиеси от Глен Милър. Плевенската публика също ще може да ги чуе по време на нашите концерти „Лято в градината”, уточни Пламен Марков.

В професионалния рейтинг на оркестъра важно място заема участието им в Дните на Ботев през месец май във Враца, където изнасят 40-минутна програма на открито. Успешно се представихме и в проекта „Нощ в музея”, където участвахме заедно с колегите от Общински хор „Гена Димитрова”, отбеляза още Марков.

Следващата творческа година за Общинския духов оркестър ще бъде белязана от неговия 50-годишен юбилей. Надяваме се, че Община Плевен ще предвиди в бюджета си необходимите средства за подобаващото отбелязване на тази значима годишнина в културния живот на Плевен, каза Пламен Марков. Те като артисти вече са в подготовка за предстоящия юбилей, като подготвят нови пиеси, с които да обогатят и без това разнообразния си репертоар. Самото честване ще бъде през месец октомври 2014 г. с голям концерт – калейдоскоп от най-доброто в репертоара на оркестъра от създаването му до днес. Имаме идея да реализираме най-сетне и голямата ни мечта – диск, сподели още Пламен Марков. Като за осъществяването й много ще се надяват и на спонсори.

Помощ, и не само финансова, Марков и музикантите ще търсят за друга своя отколешна идея – провеждане на образователни концерти в детските градини. Смятаме, че това е верният път за привличане на децата към качествената, стойностната музика и приучаването им от малкия да я ценят, категоричен е музикантът. Той не губи надежда, че това ще случи,така както е успял през 2007 г. заедно с музикантите да изтупат прахта от инструментите и да заемат достойно място в музикалния живот на града.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...