Акценти
Начало / Здравеопазване / Отпуснаха допълнително средства за програмата „Училищен плод”

Отпуснаха допълнително средства за програмата „Училищен плод”

Допълнителни 1 396 636 лв. за изпълнението на програмата „Училищен плод” в страната ни одобри Европейската комисия за учебната 2013/2014 година. Така финансовата рамка, осигурена от Европейския съюз за България, възлиза на 4 189 910 лева – 50% повече от първоначалното. Заедно с националното съфинансиране, общият бюджет за „Училищен плод” за 2013/2014 година достига 5 586 547.12 лв.

Причините за заявката на повече средства са както разширяването на програмата с децата от първа и втора група в детските градини, така и високото усвояване на бюджета по схемата за 2011/2012. Средствата ще гарантират изпълнението на основната цел на „Училищен плод” – формиране на здравословни хранителни навици сред подрастващите, уточняват от Държавен фонд „Земеделие”.

България е една от страните в ЕС с най-голям дял на деца с наднормено тегло, а консумацията на плодове и зеленчуци е сред най-ниските, сочи проучване на Националния център по опазване на общественото здраве. В резултат, процентът на сърдечно-съдови болести, диабет и някои видове злокачествени заболявания в страната е тревожно висок.

Очаква се през новата учебна година от програмата да се възползват 200 000 деца.

Според Националната стратегия за прилагане на схема „Училищен плод” в България целта на предлагане на плодове в училищата е да се увеличи трайно делът на плодовете и зеленчуците в храненето на децата, особено във възрастта, когато се оформят хранителните им навици. Това е инвестиция, която в бъдеще ще спомогне за намаляване на разходите за здравеопазване, произтичащи от небалансирано хранене. Храненето е един от съществените фактори в превантивната стратегия за намаляване на риска от хронични неинфекциозни заболявания като сърдечносъдови болести, рак, диабет тип 2, остеопороза и др.

През последните десетилетия се наблюдават неблагоприятни характеристики и тенденции в храненето на населението в България, включително и сред децата. Проведеното през 2012 год. Национално проучване на храненето и хранителния статус на учениците от 7 до 18 години показа, че 28% от децата консумират ежедневно и повече от един път дневно пържени картофи и чипс, захарни, шоколадови и сладкарски изделия, безалкохолни напитки със захар. Тенденция за увеличаване на затлъстяването се наблюдава още при първокласниците. През 1998 год. относителният дял на децата на 7 и 8-годишна възраст със затлъстяване е под 10%, през 2008 год. е 13-14%, а през 2011 год. е 20,8% при момчетата и 14,6% при момичетата.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...