Начало / Образование / Гимназията по подемна, строителна и транспортна техника отбелязва 53-тата си годишнина

Гимназията по подемна, строителна и транспортна техника отбелязва 53-тата си годишнина

Професионалната гимназия по подемна, строителна и транспортна техника „Г. С. Раковски” Плевен ще отбележи днес 53-та годишнина от основаването на училището и 192 години от рождението на Георги Стойков Раковски. По този повод през целия месец април бяха организирани Дни на отворените врати в гимназията като целта е популяризиране на професиите, които са единствени за цяла Северна България.

Училището е с утвърдени традиции в подготовката на квалифицирани кадри с възможност за реализация в областта на диагностиката, техническото обслужване и  ремонта на строителна механизация и МПС, правоспособност за управление на МПС, пътностроителни и подемно-транспортна машини. Работата по проекти в последните години осигуряват обучение на учениците в реална работна среда, управляват и работят с машини, отговарящи на всички изисквания за сигурност и комфорт. Срещите на плевенски ученици с техни връстници от пет държави дават положителни резултати и обмяна на знания в областта на националните традиции.

Мероприятията по повод годишнината включват викторина, дискусия, издаване на празничен брой на училищния вестник, майсторско управление на автомобила, спортен празник.

Във викторината „Знам, мога, информиран съм за моето училище и моята професия” абитуриентите разказаха за бъдещите си професии и очакваната реализация, показаха и знания като отговориха на въпроси, свързани със специалностите им.
Дискусията на тема „Живот или дръзко приключение” е в отговор на Глобалния план за провеждане на Десетилетието за активни действия по осигуряване на безопасност на  движението по пътищата 2011-2020 година. Учениците от Х клас показаха знания и съпричастност към проблемите, свързани с движение с висока скорост по пътищата и последствията от неразумното управление на автомобилите.

Днес от 10,30 часа пред паметника на Георги Раковски пред училището ще бъдат поднесени венци и цветя, след което ще се проведе състезание за майсторско управление с учебните леки автомобили. В него умения ще покажат учениците, придобили вече свидетелство за управление.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...