Акценти
Начало / Култура / Отново с нова книга се върна в Плевен Георги Константинов

Отново с нова книга се върна в Плевен Георги Константинов

Клубът на дейците на културата в Плевен започна новия си творчески сезон с интересна и приятна среща. Гостува муголемият български поет Георги Константинов, който остава верен на родния си град – всяка негова нова книга е представяна тук подобаващо. Почитателите на словото имаха удоволствието да се докоснат отново до поетичния талант на Георги Константинов чрез най-новата му стихосбирка – “Врана в снега”.

“Георги Константинов е поет, който може да събере огромна публика в голяма зала – било то в театъра, или в “Съгласие”, но ние сме щастливи и благодарни, че той прие да представи най-новата си книга точно тук, на това място, което пази спомена за такива творци като Павел Матев, Любомир Левчев, Гена Димитрова, Асен Селимски и още много други. В тази зала и самият Георги Константинов гостува за трети път”. Това бяха въвеждащите думи на председателя на КДК Никола Попов.

Писателят Георги Стойков представи цялостната поезия на Георги Константинов и “Врана в снега”. Словото на писателя бе много сърдечно, написано с изключително верен поглед и усещане за поезията на Георги Константинов.

Поетът е наш земляк, от тук тръгва и неговия творчески път. Повече от 40 книги има вече зад гърба си Георги Константинов. Голяма част от неговите стихотворения са станали емблематични, помнят ги хора от различни поколения. Авторът на “Врана в снега” е дългогодишен председател на българския ПЕН клуб. Негови стихове са преведени на английски език. Една от книгите му – “Дърво и птица”, е двуезична. Десетки стихотворения са се превърнали в обичани песни.(Та, кой не си спомня например “Обичам те до тук”). Най-новото поколение деца открива отново “Туфо, рижият пират”.

Стиховете във “Врана в снега” по своята интонация и сила на словото само още веднъж потвърждават специфичната физиономичност на поезията му. Тях, както казва поетът, повече са ги ценили и обичали обикновените хора, отколкото неговите събратя по перо – поети и писатели. Може би защото стихотворенията му са написани простичко, непретенциозно и в същото време носят абсолютно силен заряд от емоция, мисъл, поука. И една тънка ирония към живота около нас, към нещата от този живот, в който сме всички ние и самият поет.

Поздрав за поета от плевенските му колеги поднесе Лалка Павлова, председател на Дружеството на писателите.Снимка БТА

Приятелите и почитателите на поета имаха възможност да чуят от самия него десетина-петнайсет стихотворения, включени в книгата. След своеобразния рецитал, срещата се превърна в хубав разговор. Някои си спомниха стари негови стихотворения. Други поискаха поетът да каже, за пореден път, “Балада за нисшите чинове”. Няма как да мине, която и да е среща на Георги Константинов в Плевен, без тази балада – един поклон пред подвига на незнайните руски войници, оставили костите си тук, за свободата на Плевен и  България. После всеки отнесе в дома си не само хубаво настроение, но и новата книга с автограф от автора. Поетът пък отнесе със себе си сърдечността на приятелите от Плевен и пожеланията за нови стихове. Да се надяваме, че пак заедно ще ги четем и слушаме.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...