Акценти
Начало / Общество / Даниела Димитрова: Искаме да бъдем майстори в Работилница за уверени и спокойни родители

Даниела Димитрова: Искаме да бъдем майстори в Работилница за уверени и спокойни родители

Плевенски обществен фонд – Читалища от началото на 2012 г. започна работа по предлагането на една сравнително нова за страната ни услуга. Тя е свързана с подкрепа на млади родители, чиито деца са не по-големи от 4 години. Проектът на фонд „Читалища” е наречен Работилница за родители. Какво ще се случва в нея, кои ще са майсторите, предаващи опита си на младите татковци и майки и защо фонд „Читалища” се ангажира с реализацията на подобна дейност разговаряме с Даниела Димитрова, изпълнителен директор на Обществен фонд – Читалища.

-Г-жо Димитрова, какво ви провокира да започнете дейности точно в посока помощ на млади родители?

– През последните 20-ина години така се промени живота ни, че патриархалният начин на живеене, вече не е традиция в нашата страна. Младите родители обикновено живеят сами, без баби и дядовци. Това има своите много добри страни, но се оказва, че за отглеждането и възпитанието на децата си младите родители се консултират от книгите и интернет. Тоест, има една незапълнена ниша на познание, не толкова за физическото отглеждане на бебето и малкото дете, а преди всичко за връзката на бебето със света и как родителите да бъдат най-добри посредници в тази връзка. Вгледани в това дали бебето е спокойно, нахранено и добре облечено майките и татковците сякаш малко се замислят за психиката на детето.

Истина е, че майките никога не са спокойни и до края на живота си си задават въпроса: „Аз добра майка ли съм?”.

Нашата работилница за родители ще дава спокийствие и увереност на младите родители по отношение на комуникацията с бебето. Дълго можем да спорим дали ако бебето плаче е трагедия или не, или това е неговият начин за общуване с майката. Психолозите дават различен отговор, най-верният е този на майката. Стига тя да има грамотността за нормално и свободно общуване с детето.

–      С чия подкрепа ще бъде реализиран проектът?

–      Таня Рудочай, която е председател на УНИЦЕФ за България, е хърватка, а в нейната родина има такава практика от десетки години. Тя познава добре модела и с идването си в България е много изненадана, че тук  грижата за младите майки е съсредоточена главно върху тяхното физическо здраве. Но никой не работи с тези майки, когато са изпаднали в постродилен стрес, а са оставени сами да се справят със своята тревожност. Този опит ще бъде редуциран и УНИЦЕФ разработва в момента една методология за експертите, които ще се включат в работа с младите родители.

–      С какви експерти ще работите?

–      В момента  обявяваме конкурс за педагози и психолози, които са изкушени да се занимават с нещо различно. Те ще преминат обучителен курс, за да се подготвят за специфичната дейност. Работилницата няма да бъде лекционен курс. Това е поредица от 11 уъркшоп-а, в които малки групи от родители и нашите експерти взаимно ще откриват истината за себе си и своите деца.

–      Аз предварително знам, че сме обречени на успех. Не зсамо заради методиката, а защото съм сигурна, че майките, независимо от тяхното образование, професия и място на живеене, имат необходимост от социален кръг извън дома. Знам колко е важно в такъв момент те да общуват помежду си и то по един полезен начин.

–     Подкрепата на УНИЦЕФ и финансова ли ще бъде?

Да, проектът се финансира от УНИЦЕФ, като необходимите средства бяха събрани в дарителска кампания чрез есемеси, организирана от бТВ. Кампанията се наричаше „Училище за родители” и тогава аз самата се включих без да знам, че по-късно ще имаме шанс да станем част от проекта. По някакви съдбовни пътища се случи, че Плевен беше избран да участва, като това стана благодарение на досегашната активност на фонд „Читалища”. Ние имаме опит в работа с родители, но от ромски произход, където проблемите са други. Сега надграждаме този опит с родители, които наистина се грижат за децата си, а не ги изоставят.

–      Кои ще са партньорите ви по проекта?

–      За осъществяване на проекта сме се насочили към читалищата. В Плевен ще работим с „Лик”, където обичайно правим нашите експерименти и те винаги са успешни. Извън Плевен ще работим с читалището в Ясен, защото ни е любопитно как ще се случат тези дейност сред хората, които живеят в селска общност. А третото читалище е в Левски, защото там общността на малкия град носи по-други характеристики.

Подобни Работилници за родители има на няколко места в България, като някъде се реализира през детски градини, другаде през Общините. Ние сме уникални с това, че минава през читалищата. Аз съм абсолютно уверена, че българското читалище, което е общностен център, което има своя сграден фонд и екип е мястото за подобни неща. Мястото за духовно общуване за тези, които имат потребност от него.

–      Ще имате ли някакви специални изисквания към двойките, които ще се включат в Работилницата за родители?

–      Нямаме нито етнически, нито възрастови, нито социални характеристики, по които ще избираме желаещите да се включат в Работилницата за родители. Първите обадили се 12 млади семейства ще бъдат включени, като единственото условие към тях е да останат до края на програмата, която е с продължителност три месеца. Предвидили сме срещите да се провеждат веднъж седмично.

Ясно ни е, че в повечето случаи ще участва по един от родителите, защото другият ще трябва да гледа малкото човече вкъщи. Но би ни било много любопитно, ако повече татковци проявят интерес. Мъжете са други вселени и те по различен начин приемат детето, севейството.

В рамките на „Училище за родители” ние ще потърсим реализация на други наши идеи. Например различни терапии – танцова терапия, гимнастика за току-що родили майки. Искаме да създадем комфорт на майките, да повдигнем духа им и той да се чувства гостоприемно в тялото, независимо как изглежда то в момента.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...