Акценти
Начало / Здравеопазване / Нов случай на Лаймска болест, внимавайте с кърлежите

Нов случай на Лаймска болест, внимавайте с кърлежите

пръскането срещу кърлежи приключва

Един нов случай на Лаймска болест е регистриран в област Плевен през месец май. За периода има и  три съмнителни случая за Марсилска треска, причинена от ухапване от кърлеж, но те не са потвърдени лабораторно.

От РЗИ припомниха, че при ухапване от кърлеж е най-добре веднага да се потърси личния лекар, за да извади впития паразит. Според специалистите не е нужно веднага след ухапване от кърлеж да се пристъпва към антибиотично лечение. Както и взетата веднага кръвна проба, не би дала резултат за евентуално заразяване. Необходим е период от 20 дни, през който лицето се наблюзава за проява на характерни симптоми. А те са температура, увеличени лимфни възли в близост на ухапаното място и зачервяване около мястото, където се е бил впил кърлежът. Зачервяването е с характерната форма на биволско око – с ярко изразени краища и просветляване към вътрешността, обясниха специалистите.

От РЗИ посъветваха да се избягва широко разпространеният метод за отстраняване на впит кърлеж чрез намазване с мазнина. Това само увеличава вероятността паразитът да повърне докато е впит и така да увеличи риска от заразяване. Те предупреждават да не се пипа кърлежът с незащитени ръце, затова е най-добре да се маха с пинцета и от медицинско лице. Поставянето на инжекция против тетанус не е задължетелна, а препоръчителна мярка, уточниха още от здравната инспекция.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...