Акценти
Начало / Здравеопазване / Два пъти по-често от допустимото сме дишали запрашен въздух

Два пъти по-често от допустимото сме дишали запрашен въздух

Плевен

70 пъти през миналата година измервателните станции в Плевен са отчели запрашеност на въздуха над допустимите норми. Това съобщи д-р Ирина Джикова, оповестявайки готовият доклад за качеството на атмосферния въздух в област Плевен за 2013 г.. Според нормата е допустимо до 35 пъти през годината да има превишаване на допустимите граници за запрашеност, а през 2013 г. това се е случило два пъти по-често. Най-често уредите са отчитали завишена концентрация на фини прахови частици през отоплителния сезон, когато много от домакинствата в Плевен ползват твърдо гориво за отопление, посочи д-р Джикова.

Общо 8 са показателите за следене на качеството на въздуха, като само при един от тях – концентрацията на прахови частици, е отчетено превишаване на нормата. По този показател в Плевен и страната от години има отклонения с превишаване на допустимата норма, обърна внимание д-р Джикова. Но като положителен факт тя посочи, че през 2013 г. случаите на по-висока запрашеност на въздуха са значително по-малко в сравнение с предходната 2012 г., когато превишаване на нормата е регистрирана 101 пъти.

През 2013 година максимална средноденонщна концентрация на фини прахови частици в атмосферния въздух е регистрирана през месец декември – 201 мкг/куб.м, при норма 50мкг/куб.м. Това близо четири пъти превишаване на нормата все пак е по-ниско от регистрираното през същия месец на 2012 г., когато уредите са отчели 363 мкг/куб.м концентрация на фини прахови частици.

По данни на РЗОК-Плевен през 2013 година са регистрирани общо 69 932 болести на дихателната система сред населението на област Плевен. От тях 37 646 сред децата от 0 до 17 години и 32 286 – сред населението над 18 години. Като специалистите подчертават, че качеството на атмосферния въздух не представлява риск за здравето на населението.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...