Акценти
Начало / Здравеопазване / С призив „Бъди герой, спаси живот” зоват доброволни кръводарители

С призив „Бъди герой, спаси живот” зоват доброволни кръводарители

Кръводаряване

По повод  Световния ден на доброволния безвъзмезден кръводарител, който отбелязваме на 14 юни, Районният център по трансфузионна хематология в Плевен съвместно с БЧК организират кампания по кръводаряване. Мотото на кампанията е „Бъди герой, спаси живот” и с този призив организаторите се обръщат към всеки, който не е безразличен към възможността с един хуманен жест да дадат надежда за живот на много хора.

Всеки желаещ може да дари кръв в работни дни от 7:30 до 19:00ч. в РЦТХ – Плевен, както и на 14 юни 2014г. от 10:00 до 15:00ч. в изнесения кабинет, който ще бъде разположен в МОЛ – Плевен на приземния етаж. Така ще може да се включим в предизвикателството „Да боядисаме света червен”, призовават организаторите.

А на въпроса защо трябва да се дарява кръв, те отговорят с няколко доказани факта: спасява се нечий живот,дава се втори шанс на друг човек, кръводаряването не вреди,увеличават се защитните сили на организма, стимулира се производството на нови кръвни клетки,всеки кръводарител получава безплатно резултати от направените изследвания за СПИН, хепатит B и С, сифилис, кръвна група и Rh фактор, всички кръводарители получават 2 дни платен отпуск.

На 14 юни ще бъдат наградени и дългогодишни кръводарители. От 2004 г. до момента от Област Плевен с награда са отличени 7 кръводарители.

Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител се отбелязва на 14 юни, защото на тази дата е роден Карл Ландщайнер, носител на  Нобелова награда за откриване на системата ABO кръвни групи през 1900г., спасила милиони човешки животи. Интересен факт е, че в световен мащаб най – разпространена е 0+ кръвна група (38%), а най – рядка е АB- (1%). В България, обаче най – разпространена е група А (44%), следвана от 0 (32%), B (15%) и AB (8%).

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...