Акценти
Начало / Култура / Нестандартният Иван Габеров представя 2 свои книги в Плевен

Нестандартният Иван Габеров представя 2 свои книги в Плевен

Gaberov_

Иван Габеров ще представи две свои книги в Плевен. Заглавията на творбите са „Митология на успеха – аксиомите на последния“ (2011 г.) и „Алхимията на живота – притчите на последния“ (2013 г.). Творецът от Велико Търново е популярен като широкоскроена личност. Той се изявява като издател, писател, поет, учен. Автор е на научни трудове и речници. Освен това нестандартният Габеров се занимава с пчеларство и зърнопроизводство в района на село Емен, на двадесетина километра от Велико Търново. Собственик е на един от най-атрактивните комплекси за селски и екологичен туризъм в същото село. Авторът има разностранни и задълбочени изследавателски и духовни търсения, които споделя в произведения от различни научни и литературни жанрове.

В книгата „Алхимията на живота – притчите на последния“ са събрани 110 притчи. Основната идея е, че кризата в съвременното общество е следствие на подмяната на ценностите, за които преди 2 000 години идва на земята Христос. Книгата е разделена на три големи части – любов, вяра и упование. В първата част Иван Габеров прави сравнение между учението на Христос за любовта и никейския символ на вярата, който няма нищо общо с любовта.

„Исус реабилитира човека и се опитва чрез учението си да го изпрати в онова предгреховно състояние, в което са били Ева и Адам, преди да познаят представата за греха”, споделя авторът.

Габеров задава въпроси и търси отговори – откъде идва душата, актуална ли е идеята за реинкарнацията, защото църквата, разчитайки на тезата за изначалната греховност на човека, не допуска идеята за превъплъщението. „Това, в което сме вярвали хиляди години, е пълна илюзия. Една от лъжите е смисълът на саможертвата на Христос. Религията, след векове боричкания между християните, ни внушава, че всевиждащият и справедлив Бог е изпратил сина си на най-тежката участ да бъде разпнат заради греховете ни. Всъщност никъде в текстовете на евангелията не се казва това. Там се случва нещо различно – в евангелията обръщат внимание на планината или хълма (пирамидален), на който се случват две явни и едно неявно чудо в Новия завет. Там се случва срещата между Исус и апостолите Петър и Йоан, а срещу тях застават Господ, Моисей и свети Илия – при това чудо всеки от тях среща своята безсмъртната същност.

Второто чудо е – на хълма се събират 3 до 7 хиляди мъже, тълпа от куци и болни, а на върха на тази пирамида застава Исус. Разказва им притчи – това е едно неясно действие, ако приемем, че Исус има само земна траектория. Но той е човек и син на Бога, той е единственото същество, което комуникира и с двата свята. Там той не говори на хората, които и без това не го чуват на върха, а той обяснява на ангелския свят, че хората имат своя потенциал да достигнат духовно развитие, за да бъдат спасени и да се върнат в Рая. С въвеждането на илюзията за разпъването на Христос от нашия свят се изхърля любовта и се вкарва страха. Този страх променя цялата човешка история. Той е символ на жестокостта на Римската империя, която променя матрицата на човечеството“, коментира Иван Габеров.

В книгата си „Митология на успеха – аксиомите на последния“ Габеров пише: „Като живеем собствения си живот, подобие на божието намерение, ние градим лична система от относително устойчиви понятия и обстоятелства, с която се опитваме да живеем въпреки Господа, когото не познаваме, пренебрегвайки Неговите намерения. Изграждаме цивилизацията и чрез нея търсим мнима автономност от космическите закони. Сечем гори, за да получим топлина, дълбаем Земята, за да храним технологии, умираме с надежда, че сме оставили нещо важно след себе си. Но това е толкова непродуктивно и отчайващо на фона на звездното небе! Защото нашата архитектура на отраженията е мимолетна. Тогава идва представата за безсмъртието като скрит инструмент на съдбата. Именно доктрината за безсмъртието на душата, за вечната ни Същност ни позволява да осъзнаем галерията от огледала, в които се създават отраженията, формиращи представата за живота. В тази отражателна галерия и ние, и Господ сме вперили поглед към шедьовъра, наречен живот.“

Представянето на книгите на Иван Геберов ще се състои на 17-ти декември от 17 часа в Галерия „Дарение Светлин Русев“ в Плевен.

Снимка: Интернет 

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...