Акценти
Начало / Здравеопазване / Недостиг на учители води до неправилно съставени разписания на часовете

Недостиг на учители води до неправилно съставени разписания на часовете

Повечето от 116-те училища на територията на Плевенска област през първия учебен срок са работили с правилно съставени седмични разписания на учебните занятия. В 27 от учебните заведения обаче има проблеми в тва отношение, това съобщи д-р Ирина Джикова от Регионалната здравна инспекция в Плевен.

По принцип, седмичните разписания се представят за оценка на това дали са съгласувани, в 15-дневен срок от началото на учебната година. След това, ако се прецени, че имат нужда от промени, те се коригират. Неправилно съставените програми създават условия за натоварване на учениците, за преумора и негативни изживявания, уточни д-р Джикова.

Въпреки това, оценените като несъгласувани разписания за момента остават да работят, защото при повечето от тях е преценено, че става дума за обективни причини. На някои места има недостиг на преподаватели, на други – особено по определени специалности в професионалните гимназии, учителите са малко и трябва да участват в програмите на повече паралелки, което също създава проблем. Някои от преподавателите пък пътуват от Плевен в други населени места, определено има проблем и със слетите паралелки, които съществуват в селата. „Основната ни цел е да се опази здравето на децата, но на този етап се съобразяваме с обективните трудности. На следващ етап може да предприемем и друго, стига наистина да доведе до правилно съставяне на седмичните разписания”, допълни д-р Джикова.

Тя беше категорична, че през втория срок на учебната година Регионалната здравна инспекция ще започне по-засилени проверки по спазването на така съгласуваните седмични програми на учебните занятия.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...