Начало / Общество / Панихида по повод гибелта на цар Александър ІІ ще бъде отслужена в Мавзолея

Панихида по повод гибелта на цар Александър ІІ ще бъде отслужена в Мавзолея

На 1 март в параклиса мавзолей „Св. Георги Победоносец” в Плевен ще бъде отслужена панихида по повод 132-та годишнина от гибелта на цар Освободител Александър ІІ.  Панихидата ще започне в 11 часа.

В 14 часа във фоайето на Регионална библиотека „Христо Смирненски” ще бъде открита изложбата „Памет и признателност за нашето Освобождение”. А от 16 часа в Драматичния театър ще бъде представена изложба на картини от фонда на Художествена галерия „Илия Бешков”,  също посветена на 135 години от Освобождението на България.

Тези прояви са преход към официалното честване на Трети март.

Тържественият ритуал ще започне в 11 часа на площад „Възраждане” с церемония по издигане на националното знаме. След това ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Мавзолея.

След официалното отбелязване на годишнината ще започне традиционният празничен концерт за плевенчани в Драматичен театър „Иван Радоев”. Началото му е от 12.30 часа.  В него ще участват Плевенска филхармония с диригент Цанко Делибозов, Общински хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева, лауреати от Десетия юбилеен национален конкурс за ученици акомпанятори, ученици от НУИ „Панайот Пипков”, Северняшки ансамбъл „Иван Вълев”, артисти от плевенския театър.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...