Акценти
Начало / Здравеопазване / На проблемите на гласа е посветена тазгодишната блоготворителна инициатива на Клиниката по УНГ

На проблемите на гласа е посветена тазгодишната блоготворителна инициатива на Клиниката по УНГ

51 души са прегледани в благотворителната великденска инициатива на Книликата по УНГ болести на тема „Грижа за гласа”, като при четирима от тях е диагностициран проблем,  информира началникът на клиниката доц. д-р Александър Вълков на днешната работна среща по повод края на иницативата.

Великденската благотворителна акция се провежда за трета поредна година от екипа на Клиниката по УНГ болести  при УМБАЛ – Певен, като тази година темата е избрана заради значинелното нарастване на злокачествените образувания на гърлото през последните години.

Само от началото на 2013 г. при над 100 пациенти са констатирани проблеми на глътката и гръкляна. От 73 са взети биопсични изследвания, като при 24 от тях са установени злокачествени новообразувания. 21 от тяха вече са оперирани. За сравнение в предишни години опарециите са били по 3-4 на месец.

Доц. Вълков подчерта, че благодарение на инициативата за първи път в клиниката за краткия период от три месеца са извършени три органосъхраняващи операции на гръкляна, което е позволило пациентите да запазят говорните си функции и без да се налага поставянето на канюла. За сравнение  в предишни години в клиниката са извършвани 2-3 подобни операции за цяла година.

В Клинаката по УНГ в Плевен разполагат с апарат за видеодиагностика, а от скоро и с модерен ларингоскоп. Двата апарата позволяват висока точност на диагностицирането, а също предлагат възможност за видеодокументиране на извършваните операции.

Модерната апаратура ще ни позволи да създадем учебен клиничен атлас по оториноларингология за студенти и специализанти, какъвто не е правен до момента в страната, обясни доц. Вълков.

Плевенската клиника разполага и с висококачествената радиочестотна апаратура за безкръвни операции, което я прави конкурентоспособна на водещите клиники в страната.

Съвременната медицина, без съвременна техника е немислима, но без човешкия елемент, без хората, които мислят в определена посока, нещата няма как да се случат”, категоричен бе ректорът на Медицинския университет проф. Славчо Томов. Той поздрави колегите си за добрата инициатива и обеща подкрепа и в бъдеще.

Поздравителен адрес бе поднесен и от името на изпълнителния директор на УМБАЛ – Плевен д-р Наташа Манева.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...