Акценти
Начало / Култура / Бъдещето на проекта „Глоб @ лни библиотеки” обсъждаха на среща

Бъдещето на проекта „Глоб @ лни библиотеки” обсъждаха на среща

Какво ще се случи оттук нататък с проекта „Глоб@лни библиотеки” обсъждаха на среща в Копривщица повече от 100 библиотекари, представители на местната власт и на неправителствени организации. Събралите се участници от Плевенска, Софийска област и София град дискутираха и до каква степен общините могат да се възползват, доразвият и подпомогнат проекта.

Плевенските участници бяха координаторът за областта и директор на Регионална библиотека „Христо Смирненски” Аня Михова, представители на общините Гулянци, Долни Дъбник и Кнежа, библиотекари от читалищата в Плевен, Червен бряг, Асеново и др. Мащабният проект на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс” „Глоб@лни библиотеки” се реализира на няколко етапа от 2009 до 2013 год., а стойността му е 15 милиона долара.

По проекта до момента на три етапа чрез конкурсен принцип бяха оборудвани библиотеките от всички области в страната. За област Плевен това са 45 библиотеки от 129 анкетирани. Освен компютри, библиотеките получиха мултифункционални устройства и мултимедии.

Отново по тази инициатива се проведе и обучение на библиотекарите от областта в няколко модула – информационно-комуникационни технологии; организация и управление на обществената библиотека; библиотечни услуги; общуване и работа с потребители; застъпничество и разработване на проекти. В дейностите влиза и провеждане на специализирано обучение на хора в неравностойно положение, като за Плевен групата ще е от глухонеми. На базата на получената техника в Регионалната библиотека се организират и безплатни курсове за читатели над 55 години, допълват от институцията.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...