Акценти
Начало / Общество / Кметът на Пелишат положи клетва само пред 19 общински съветници

Кметът на Пелишат положи клетва само пред 19 общински съветници

След протести и питания от страна на съветниците както на БСП, така и на БНД на сесията днес новоизбраният кмет на Пелишат Петър Йочев положи клетва пред само 19 от общо 41 общински съветници.

До това положение се стигна след като още в началото на сесията съветникът от БСП Илиян Йончев предложи от дневния ред да отпадне точката с полагане на клетвата. Той обясни, че е провокиран да направи предложението, тъй като членовете на левицата тълкуват като невиждан акт на поругаване на институциите издигането на знамето на ГЕРБ пред кметството в Пелишат редом до това на България и на ЕС.  Правейки обаче обратно становище, Мартин Митев от ГЕРБ отговори, че не може да се противоречи на Закона за местно самоуправление и местната администрация, в който е разписано, че новоизбран кмет трябва да положи клетва на следващата сесия.

След като дневният ред, който набъбна с още няколко точки и питания и стигна до внушителните 54 точки, съветникът Георг Спартански от БНД „Обединена десница” излезе с декларация от името на групата, че не могат да участват в легитимацията на встъпването в правомощия, защото изборните практики на ГЕРБ са в дълбоко противоречие на тези на десницата. „С настоящата декларация, изразявайки възмущението си от подхода за пореден път на партия ГЕРБ на плевенска почва, ние заявяваме, че ще напуснем залата и няма да присъстваме на полагане на клетвата”, заяви Спартански.

Последва го председателят на групата общински съветници от БСП Любомир Петков, който също излезе с декларация, в която характеризира случая с партийното знаме пред кметството като „гавра с националните символи”. „След днешните разкрития на Мирослав Найденов политическата кампания за ГЕРБ вече приключи. Ако разчитате на манипулацията, на грубото погазване на закона, сигурно виждате пред себе си някакви шансове. Ние от БСП няма да направим нищо групово, защото усещането за демокрация е индивидуален акт. Но аз, като демократично мислещ човек, не мога да присъствам на този срамен акт днес”, каза още Петков.

Така Петър Йочев положи клетва пред само 19 общински съветници. Що се отнася до случая с издигането на знамето на ГЕРБ пред сградата на кметството в селото, той заподозря в случването му хора от опозицията. „Вероятно е станало в почивните дни, когато кметството не работи, защото дори на снимката се вижда, че вратите на сградата са затворени”, обясни Йочев. По думите му, някой е минал с автомобил, вдигнал е знамето, направил е въпросната снимка и после е заминал.

Заради липса на кворум пък след клетвата групата общински съветници от ГЕРБ свикаха спешно извънредна пресконференция. Председателят на групата Владислав Николов обясни, че целта е опровергаване на мотивите на опозицията, изложени от десницата и левицата. По този повод Николов припомни резултатите от изборите в Пелишат и коя партия точно колко гласа е спечелила. „Резултатите показват отношението на хората към ПП ГЕРБ и нека когато определена партия губи, да си наведе малко главата и да си признае загубата, а не да се опитва да манипулира решенията на хората в населените места”, каза още той. Що се отнася до дописаните 136 лица в избирателните списъци в Пелишат, Мартин Митев обясни, че те са дописани по настоящ адрес още през 2011 год. по времето на предишния кмет Митко Янков.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...