Акценти
Начало / Здравеопазване / Националният архив на Здравната каса може да бъде разположен в Плевен

Националният архив на Здравната каса може да бъде разположен в Плевен

Имаме намерение да бъде създаден централен архив на НЗОК и обсъждаме възможността той да бъде ситуиран в Плевен, обяви днес пред журналисти управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков.

Заедно с шефа на Плевенската здравна каса – Мартин Митев, и областния управител Иван Новкиришки д-рЦеков е огледал три възможни помещения в града, в които да бъде разположен архивът.

Идеята е да концентрираме целия архив на едно място и той  да бъде структуриран така, както изисква Законът за архивите, обясни д-р Цеков и допълни, че в момента Здравната касата изпитва голямо затруднение със съхраняването на документацията поради липса на достатъчно място.

Предвижда се за нуждите на  централния архив да бъдат разкрити пет-шест нови работни места, ще бъде изградена електронна система, която да облекчава ползването на архива от всичките 28 РЗОК в страната.

Не е изключено в Плевен да бъде разположена и складова база за материални активи, които са излезли от употреба и предстои да бъдат бракувани и унищожени, стана ясно от изявлението на д-р Цеков.

Изграждането на централния архив може да започне още следващата година с предвиждане на средства в бюджета и ще е по-дългосрочна политика на НЗОК за следващите 4-5 години, когато се очаква архивът да бъде окончателно завършен. „От една страна поетапното му създаване няма да натоварва значително бюджета, в същото време ще позволи да се постигне максимален ефект. От друга страна смятаме с предвидените площи да можем да задоволим нуждите на касата за период от 20-25 години напред”, изтъкна д-р Пламен Цеков.

Досега проблемът с архива на Здравната каса беше необосновано неглижиран от страна на Надзорния съвет, но сега сме на крачка системата най-сетне да се справи с него благодаарение на сегашния упревител на касата д-р Цеков и със съдействието на областния управител Иван Новкиришки, подчерта директорът на РЗОК – Плевен Мартин Митев.

От него научихме, че архивът на РЗОК – Плевен се предвижда да бъде готов до края на септември- началото на октомври. Като в скоро време предстои да се обяви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности на помещението, определено за тази цел.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...