Акценти
Начало / Здравеопазване / Наполовина са се стопили редовните кръводарители, отлагат планови операции

Наполовина са се стопили редовните кръводарители, отлагат планови операции

До 70% е достигнало така нареченото роднинско кръводаряване, а броят на редовните кръводарители се е стопил наполовина. Това отчете днес на пресконференция д-р Лако Лаков, директор на Районния център по трансфузионна хематология в Плевен, който обслужва регион – Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе и Разград.

Драстичното свиване на кръводарителите през летния сезон допълнително е усложнило ситуацията с наличието на кръвни продукти не само в Плевен, а и в останалите четири центъра за трансфузионна хематология в страната, което не позволява сътрудничество при нужда. Особено критично е положението с кръвна група А, алармира д-р Лаков. Преди известно време Плевенският център е имал дефицит и на кръвна група В положителна, но са получили помощ от Националния център по трансфузионна хематология.

Затрудненията с осигуряването на достатъчно количество дарена кръв налага отлагане на планови операции в Университетската болница в Плевен, съобщи директорът на болницата д-р Наташа Манева. Най-голяма е нуждата от кръвна група А и О, които са най-масовите. Тя апелира към всички здрави хора, които имат възможност, да дарят кръв.

Д-р Манева обърна внимание, че в Университетската болница има 21 операционни, в които всеки ден се провежда поне по една операция, а почти всяка една от тях започва с осигурен поне един литър кръв.

Към апела на д-р Манева се присъедини и кметът проф. д-р Димитър Стойков. Той се обърна най-напред към шефовете на клиники и отделения да възстановяват 100% ползваната кръв. Проф. Стойков призова плевенчани да дарят кръв, за да не се окажем в критична ситуация, каквато вече има в други градове. Той обясни, че кръводаряването е физиологичен акт, който нито е опасен, нито е вреден. При 70-килограмов човек загубата на 300 милилитра дарена кръв се смята за физиологична и не води до никакъв стрес за организма. Тази кръвозагуба се възстановява от 5 до 7 дни, без да се отразява върху нормалния начин на живот.

Нуждата от кръводаряване е ежедневна, обясни пък д-р Лаков. Това е така, заради различния живот на кръвните продукти. Редовното кръводаряване гарантира на пациентите получаването на качествени кръвни продукти, от които те имат нужда в момента.

Кризата на кръводарители от началото на септември е очебийна. Дарените единици кръв са 218, а исканите от болниците в града са 384. Центърът по трансфузионна хематолоия е успял да осигури едва 251 единиц. Само за последните два дни картината е следната: на 10 септември дарилите кръв са 52, а исканията са 36, но на 11 септември картината е рязко промена – дарителите са 27, а исканията 62.

Най-големият потребител на кръвни продукти е Университетската болница и по специално Клиниката по хематология, Онкологичния диспансер, Клиниката по ортопедия. Спешността е 49 процента. Допълнително нещата се усложняват от факта, че в Плевенската болница се концентрират над 22% болни от други области и обикновено това са пациенти с тежка патология, като при много от тях се налагат сложни операции с кръвопреливане. А те нямат близки на разположение, за да дарят кръв и затова се налага да се черпат запасите на Центъра по трансфузионна хематология, обясниха на пресконференцията днес.

С апел за кръводарителство се обърна и областният управител Иван Новкиришки. Той съобщи, че ще се търси начин за провеждане на акции в по-големите фирми и предприятия. Но той подчерта, че в създалата се трудна ситуация трябва да се търси оптимален вариант за стимулиране на редовното кръводарителство. Може да се помисли за увеличаване на дните платен отпуск, които се дават при кръводаряване, а защо не и за известно заплащане.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...