Начало / Крими / Задържаните заради бомбата остават в ареста

Задържаните заради бомбата остават в ареста

Окръжен съд Плевен уважи исканията на Окръжна прокуратура за вземане на постоянни мерки за неотклонение “Задържане под стража” на четиримата обвинени по случая с намерената на 10 септември в Плевен бомба. На обвиняемите Д. О. Л., М. В. П., И. В. И., М. Й. Ст. са повдигнати обвинения  за престъпление по чл.213а, ал. 4, т. 2, предл. 2, вр. ал. 3, т. 4, пр. 1, вр. ал. 2, т. 4, вр. чл. 18, ал. 1НК – изнудване, извършено от повече от две лица, придружено с опит за взрив и опит за убийство, уточниха от пресцентъра на Окръжна прокуратура.

Определенията на Окръжен съд Плевен подлежат на обжалване пред Апелативен съд Велико Търново.

Първоначално мъжете бяха задържани за срок от 72 часа, който изтича тази вечер, а като обвиняем по случая беше привлечен и пети мъж – той ще отговаря за незаконно притежание на взрива.

На 10 септември сутринта самоделно взривно устройство изпадна под автомобил на плевенски бизнесмен. По неофициална информация, бомбата е била предназначена за собственика на колата, който работи в транспортния бизнес, версията е разпределяне на територии между конкуренти в бранша. Набелязаният за взривяване е бил изнудван за 75 000 евро.

Самоделката е била с прикрепен към нея мобилен телефон за дистанционно взривяване, след изпадането й беше обезвредена от екип специалисти. Бомбата беше изпратена в София за експертиза, а шефът на дирекцията на плевенската полиция – комисар Светозар Илиев уточни, че не е имало монтиран взривател и това е причината устройството да не избухне.

Прочетете също:

Мъж и жена са задържани за кражба на пари от кутия за дарения в Гулянци

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Никопол е определил мярка за неотклонение „Задържане под стража“ ...