Акценти
Начало / Здравеопазване / Над 6 300 допълнителни проверки за безопасност на храните преди празниците

Над 6 300 допълнителни проверки за безопасност на храните преди празниците

Във връзка с предстоящите празници Великден и Гергьовден, от началото на месец април, инспектори към Българската агенция по безопасност на храните са извършили 6392 извънредни проверки в цялата страна, съобщават от агенцията. Проверяват се обектите за производство и търговия с храни, препакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едро, заведения за обществено хранене, обекти за търговия на дребно с храни, пазари и борси.

В резултат на проверките са издадени 152 предписания и са съставени 38 Акта за установяване на административно нарушение. Бракувани са 800,7 кг. продукти от животински произход, от които 78 кг трупно агнешко месо без идентификационна маркировка и документи за произход.

Най-честите нарушения са свързани с неправилно съхранение на наличните в обекта хранителни продукти – неспазване на температурния режим, указан от производителя, съхранение и предлагане на продукти без документи за произход, както и наличие на храни с изтекъл срок на годност.

От Българска агенция по безопасност на храните препоръчва на потребителите да пазаруват от регламентирани производители и търговци. При покупка на яйца специално внимание трябва да се обърне на маркировката на яйцата: За консумация се предлагат само яйца клас „А“. Всяко яйце трябва да има печат върху черупката. Кодът се състои от 6 цифри и две букви.

Прясното агнешко месо е с червено-розов цвят и мазнина с бял до жълт цвят. Трупното агнешко месо трябва да има здравна маркировка, която е с овална форма и да показва следната информация: името на страната в която е заклано животното, ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО.
Когато козунакът е с наситен жълт цвят и не е посочено в етикета наличието на оцветител, това води до съмнение за подвеждаща информация по отношение на състава му, което е нарушение на закона. В случай че фирмата-производител е използвала оцветител, той трябва задължително да бъде обявен на етикета в състава на козунака с думите: оцветител /Е номер или наименованието му/.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...