Акценти
Начало / Образование / Две пълни шестици по биология и една по химия на предварителните изпити в Медицинския

Две пълни шестици по биология и една по химия на предварителните изпити в Медицинския

За първи път тази година Медицинския университет в Плевен проведе предварителни кандидатстудентски изпити за специалността „Медицина” и бакалавърските специалности към факултетите „Здравни грижи”, „Обществено здраве” и Медицинския колеж.

На предварителния изпит по биология са се явили 344 кандидат-студенти, а на този по химия – 337. Слабите оценки по биология и химия са близо 50 %, оценка среден са получили 24 % от кандидатите по биология и 18 % от кандидатите по химия, оценка добър имат 14 % от явилите се по биология и 20 % – по химия, много добра оценка по биология и химия са получили съответно 7 % и 9 % от зрелостниците, а отлична – 5 % по биология и 2 % по химия. Пълните шестици по биология са 2, а по химия само един кандидат е получил пълен отличен.

Резултатите от предварителните конкурсни изпити по биология и химия за специалност „Медицина” са качени на сайта на висшето училище, информира Велина Дукова, експерт в Медицинския университет. Оценките могат да се видят и на място в Ректората.

На теста по биология за бакалавърските програми са се явили 177 кандидати, които решаваха тест по биология. 40% от тях са със слаби оценки, оценка среден са изкарали 11 % от явилите се, добрите оценки са 23 %, оценка много добър са получили 18 %, а отличните оценки са 6 %, като само един кандидат е с пълна шестица.

Целта за въвеждане на предварителните изпити в МУ-Плевен е, от една страна, кандидатите да проверят своите знания по конкурсните дисциплини за прием в желаната от тях специалност, както и да се запознаят с висшето училище и изпитната атмосфера, а от друга – да получат оценка, която е равностойна на изпитната оценка от редовната сесия през месец юли, коментира Дукова.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...