Акценти
Начало / Култура / Над 300 творци с една картина в Къщата на художниците

Над 300 творци с една картина в Къщата на художниците

орхидея

Проектът „Картина от мнозина” тази вечер беше представен в Къщата на художниците в Плевен. Организатор е екипът на Арт център „Орхидея”  в Карлово – Кунка Бакалова и Момчил Николов.

Това е третата картина, която създават художници от страната и чужбина след старта на проекта през 2011 г., когато е създадена галерия „Орхидея”. Идеята е да покажем, че никой на никого не пречи, правейки една мозайка от многолики теми и сюжети, каза тази вечер при откриването на изложбата Кунка Бакалова.

картина от мнозина

В тазгодишното издание на „Картина от мнозина” вече са се включили  близо 350 художници и се очакват още около 400. Сред тях са художници от Франция, Полша, Унгария, Македония, Германия. Плевенското участие е на художниците Сашо Камбуров, Майя  Ананиева, Данаил Ананиев, Драгомир Райчев и Валентин Пацов. Всички те ще участват за годишната награда „Рицар на четката”, която връчва Арт център „Орхидея”.

картина от мнозина

Победителят се избира чрез sms-гласуване, като подробностите могат да бъдат видени на сайта на Арт център „Орхидея”.Статуетката е дело на Момчил Николов, който е изработил  и тази на фондация „Бербатов”, която е  партньор на галерията в този проект.

Церемонията по връчването на приза „Рицар на четката” ще се състои в София през месец април.

При откриването на изложбата тази вечер в Къщата на художниците Момчил Николов обяви, че средствата, събрани от гласуването, ще бъдат използвани с благотворителна цел. Идеята ни е  да вложим средствата в друг проект – „Голямото рисуване на малките художници”, обяви Момчил Николов.

Първата детска рисунка от този нов проект на Арт център „Орхидея” беше дарена на плевенската галерия „Къща на художниците”. Това е една традиция и нашите малки автори с нетърпение очакват да видят къде ще бъде подарена тяхната рисунка, обясни Кунка Бакалова.

Екипът на infopleven също е сред щастливите притежатели на детска рисунка, участвала в един от другите успешни проекти на галерия „Орхидея”.

картина от мнозина

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

Един коментар

  1. Валентин

    Валентин Пацев ,Сашо Камбуров ,Мая Ананиева ,Данаил Ананиев и Драгомир Райчев са участниците