Акценти
Начало / Култура / Моцарт, „Дилмано, дилберо” и джаз подариха на почитателите си Василена Серафимова и Тома Енко

Моцарт, „Дилмано, дилберо” и джаз подариха на почитателите си Василена Серафимова и Тома Енко

Василена Серафимова Тома Енко

Пореден завладяващ концерт в рамките на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти, който се провежда в Плевен, съпреживяха почитателите на виртуозните и вдъхновени изпълнения. Във фокуса на прожекторите този път бяха перкусионистката Василена Серафимова и пианистът, цигулар и композитор Тома Енко от Франция. Талантливият и нестандартен дует, будещ възхищението на зрителите в различни точки на света, откри музикалната среща в концертната зала на НУИ”Панайот Пипков” с произведение на Бах, транскрибирано за пиано и маримба. Музикалното пътешествие продължи с „Венецианска гондола” на Менделсон и соната за 2 пиана от Моцарт, като и двете произведения бяха адаптирани за дуета.

Тома Енко

„Благодаря, добър вечер, вие сте много красива, госпожице”, демонстрира познанията си по български език виртуозният млад музикант. Той сподели, че е много щастлив да бъде отново в Плевен след 2 години и че се чувства като у дома си. Енко представи своето произведение „Дъждът и прозорецът”, разказващо за любовта между тях. В композицията си талантливият музикант демонстрира неповторимата симбиоза между класиката и джаза, които са неговото двойно призвание.

Прекрасна изненада за публиката беше интерпретацията на известната народна песен „Дилмано, дилберо”. Изключително стилно намереното взаимодействие между фолклорните мотиви, класиката и джаза беше аплодирано бурно от залата. Много естествено беше Василена да пее в това парче и много необичайно – французинът да прави същото, но вокалният дует се оказа изключително добър и  оригинален.

„Откакто направихме „Дилмано, дилберо”, Тома я свири с толкова много любов. Надявам се, че с това произведение прославяме по света родината ми България. Правя го с цялата си душа”, обърна се емоционално към присъстващите в залата Василена. Тя благодари на всички преподаватели, с които е израснала.

Тома Енко

Изненадите на концерта не спряха до тук. Подготовката на музикантите за следващото атрактивно парче оживи публиката. В употреба влязоха тиксо, хартия, гердан и лък за виолончело, чиято роля беше да допринесат за извличането на определен тембър от маримбата. Известна подготовка претърпя и роялът, на който свиреше Енко, и поредното виртуозно изпълнение на дуета стана факт.

Василена Серафимова Тома Енко Патрик Цимерли

Младите музиканти представиха композитора Патрик Цимерли, който беше в залата. „Ню Йорк таймс” определя стила му като „неустоима енергия, струяща отвсякъде: класически форми, джазови хармонии и чист романтизъм”. Всичко това присъстваше в пиесата „Знаци от живота”, създадена специално за Третият фестивал за Маримба и ударни инструменти в Плевен. Премиерата на произведението беше приветствана топло от публиката, а на финала на трите части „Кръвно налягане”, „Шушотевици от сърцето” и „Огнени неврони” композиторът излезе на сцената и поздрави музикантите за изпълнението им.

Василена Серафимова Тома Енко

Финалът на динамичния и впечатляващ концерт не можеше да дойде внезапно и публиката извика изпълнителите два пъти на бис. Музикантите от своя страна я възнаградиха с танго на Астор Пиацола.

Василена Серафимова Тома Енко

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...