Начало / Култура / Млади графити артисти и живописци откриха изложба в ХГ”Илия Бешков”

Млади графити артисти и живописци откриха изложба в ХГ”Илия Бешков”

 графити пленер

Млади графити артисти и живописци откриха изложба в Художествена галерия ”Илия Бешков”. Това беше финалът на пленера, който се състоя по проекта „Плевен през различния поглед на млади артисти от България” на фондация „Диря”, който спечели финансиране от Община Плевен. В рамките на изявите авторите създадоха уникална композиция върху 16-метрова стена срещу Драматичния театър, вдъхновена от илюстрация на изтъкнатия творец Илия Бешков.

графити пленер

„Изключително съм впечатлен от експозицията, защото от дълго време очаквам по-младото поколение художници от нас да бъдат малко по-активни. Много съм радостен, че това се случи. Поздравявам Цветелина Георгиева и Гергана Бочева, които се нагърбиха с организацията на това събитие. Участниците са много сериозни. Пленерът е много добре обмислен – не само живописната част, а и това, което се роди в центъра на града. Снощи отново минах от там да видя проекта завършен – невероятно добре стои. Всички се спират, гледат, снимат го. Ако всяка година се изпълнява по една такава стена, Плевен само след 5-6 години ще има съвсем друг, по-младежки арт изглед. Трябва да се даде възможност на млади, талантливи хора да облагородят градската среда”, сподели при откриването на изложбата директорът на галерията Мирослав Минчев.

графити пленер

графити пленер

Той изрази задоволството си и от факта, че идеята за огромната композиция възникна от рисунка на патрона на галерията Илия Бешков и изработването на произведението започна точно на рождения му ден. Минчев заяви готовност в най-скоро време екипът на галерията да си сътрудничи активно с фондация „Диря”, с която да реализират разнообразни културни прояви.

графити пленер

Изложбата беше посетена от местни творци от различни поколения, които оцениха по достойнство творбите. Още при откриването на експозицията зрители заявиха желание да откупят впечатлилите ги творби. На чаша шампанско авторите  от Пловдив, Варна, София, Велико Търново, Гърция и Турция си пожелаха бъдещи успехи и съвместни творчески изяви.

Информационен сайт infopleven беше медиен партньор на културните случвания в рамките на пленера.

графити пленер

графити пленер

графити пленер

графити пленер

графити пленер

графити пленер

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...