Начало / Политика / Михаил Миков застана начело на БСП

Михаил Миков застана начело на БСП

Михаил Миков

Председателят на Народното събрание Мипаил Миков оглави БСП след балотажа на конгресана партията в НДК днес, пише vesti.bg. „За” него гласуваха 377 делегати. Драгомир Стойнев е получил 333 гласа или 46,9 %. Броят на гласувалите делегати е 726. Броят на намерените бюлетини в кутията е 726, от които недействителни – 16.

Михаил Миков е роден на 16 юни 1960 г. в град Кула. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Има специализации по правата на човека в Монпелие, Франция, по данъчно облагане – Вашингтон, САЩ, антикорупционни практики – Италия. Старши асистент по наказателно право в СУ „Св. Климент Охридски“.

Михаил Миков е председател на 42-рото Народно събрание от 21 май 2013 г. до момента. Народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-то Народно събрание от Изборен район Видин.

От 24 април 2008 до 27 юли 2009 г. е министър на вътрешните работи в правителството на Сергей Станишев. Зам.-председател на БСП, отговорен за парламентарната дейност и съдебната система в БСП към юни 2012 г. Ръководител е на Делегацията в Интерпарламентарния съюз от 1 август 2013 г. до момента. Член е на Групата за приятелство България – Сърбия от 27 ноември 2013 г. до момента.

В 42-рото НС е внесъл няколко законопроекта, между които Законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Държавна агенция „Национална сигурност“; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за местните данъци и такси; Законопроект за изменение и допълнение на Закона за специалните разузнавателни средства; Законопроект за изменение и допълнение на Наказателнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Административнопроцесуалния кодекс; Законопроект за изменение на Закона за висшето образование.

 

Прочетете също:

Как се разпределят мандатите от Плевен в 48 НС

Деветте мандата от област Плевен в 48 НС се разпределят между шест от партиите, преминали ...