Начало / Спорт / Плевенският лекоатлет Тихомир Иванов е новият балкански шампион в скока на височина за мъже

Плевенският лекоатлет Тихомир Иванов е новият балкански шампион в скока на височина за мъже

Тихомир Николов

Плевенският лекоатлет Тихомир Иванов е новият балкански шампион в скока на височина за мъже, пише plevensport.eu. Състезателят на СКЛА Спартак (Плевен) спечели златния медал на провеждащата се в румънския град Питещи Балканиада. Това беше първа титла за възпитаника на Георги Гетов при мъжете. Иванов триумфира с 222 см, като остави след себе си представителя на домакините Михай Донисан, който също преодоля летва с височина от 222 см. Плевенчанинът заслужи златото си, тъй като нямаше нито една грешка в състезанието си до 226 см, с които не се справи три пъти, докато Донисан допусна грешка на 218 см.

За съжаление Тихомир Иванов не успя да се справи с преследвания цял сезон норматив за участие на Европейското първенство от 226 см. Той беше близо до реализиране на постижението в последния си трети опит, но в крайна сметка събори летвата с подбедрицата си. Бронзовото отличие стана притежание на друг българин – Виктор Нинов, който скочи 214 см, но малко по-късно отпадна на 218 см.

Плевенчанката Андриана Бънова, която в момента се състезава за врачанския клуб „Павел Павлов“, също се окичи с медал. Съпругата на Георги Иванов се вклини между две румънки в челото на класирането на тройния скок и грабна сребърното отличие от Балканиадата. Българката се нареди втора с постижение от 13.74 метра, на които се приземи в последния си опит. Така тя изпревари Кристина Санду (Румъния), с която бяха на второ място с еднаквите 13.67 метра преди последните засилвания в сектора. Санду остана трета, а титлата спечели другата представителка на домакините Кристина Бужин, записала най-добър скок от 14.11 метра.

Роденият в Плевен Петър Кременски се пусна в бягането на 100 метра при мъжете. Състезаващият се за софийския клуб Атлетик плевенчанин обаче не се представи много добре и финишира на осмо място с време 10.69 секунди. Днес Балканското първенство в Питещи (Румъния) продължава със състезанията в нови 18 дисциплини, като Петър Кременски ще вземе участие и в бягането на 200 метра, като старта е от 18.10 часа. В шампионата вземат участие лекоатлети от 15 държави.

Прочетете също:

Състезатели на „Спартак Плевен ХХ” с Купа „Млади надежди” от едноименния шахматен турнир

Състезатели на шахматните клубове „Спартак Плевен XXI”, „Плевенски Гамбит“ и „Троян“ участваха в детски турнир ...