Акценти
Начало / Здравеопазване / Новият ректор на Медицинския университет официално пое ръководството

Новият ректор на Медицинския университет официално пое ръководството

На официална церемония в днес в зала „Хипократ” на Медицинския университет в Плевен досегашният ректор на висшето училище проф. Григор Горчев предаде управлението и символите на университета на новоизбрания ректор проф. Славчо Томов. Проф. Горчев предаде на своя наследник символите на ректорското достойнство и единството на академичната общност: ректорския жезъл и ректорската огърлица, които носят академичния герб на Медицинския университет и ректорската тога. Проф. Горчев връчи на своя наследник и ключа на управлението на университета с пожеланието да управлява по достойнство висшето училище и да ръководи с успех академичната общност.

„Обещавам да пазя този ключ, да пазя чисти и неопетнени символите на висшето училище”, каза при приемането на символите на ректорското достойнство  проф. Славчо Томов. Той подчерта, че за него е огромна чест да получи ключа на управление на университета точно от ръцете на проф. Горчев, на когото дължи изключително много в своето развитие не само в професионален план, но и в личен план. „Негова е и огромната заслуга да бъда днес тук, като ректор на университета”, каза още проф. Томов с признателност към своя учител.

В първото си изявление пред журналисти след избора му за ректор проф. Славчо Томов  изрази удовлетворение от това, че по време на  Общото  събрание  за избор на нов ректор е възтържествувал академичният дух и конструктивизмът.

Проф. Славчо Томов е роден на 21 февруари 1962 г. в град Левски, обл. Плевен. Средно образование завършва в Немската езикова гимназия в Ловеч със златен медал.  През 1989 г. завършва Висшия медицински институт в Плевен със степен магистър по медицина втори по успех във випуска. По време на следването си е отличаван с Ботевска стипендия за отличен успех (1985-1987) и Златна значка за отличен успех (1986). През 2010 г. завършва втора магистратура по специалност „Обществено здраве и здравенмениджмънт” с професионална квалификация „Здравен мениджър”. Има придобити специалности по акушерство и гинекология, и онкология. През юли 2006 г. става доктор по медицина, през юни 2012 г. – доктор на науките. През 2007 г. пожлучава научно звание доцент, а през 2012 г. – професор. Проф. Томов е носител на почетното звание  дописен член на Българската академия на науките и изкуствата от октомври 2011 г.  Професионалният му път започва от завеждащ Селска здравна служба в село Обнова през 1989 г., след което последователно работи в Бърза медицинска помощ  на Общинска болница Левски и в Център по спешна помощ – Плевен, филиал – Левски. В началото на 1998 г. постъпва като  ординатор в Онкогинекологична клиника на ВМИ-Плевен,  междувременно работи и като ординатор в СБАЛАГ “Света Марина” – Плевен, като доцент през  2007 г. е преподавател в катедра “Акушерски грижи”, факултет “Здравни грижи” на Медицински университет – Плевен, а през през 2009 г. става началник на Операционен блок в Онкологичен център  – гр. Плевен. През 2011 г. става декан на факултет „Здравни  грижи” на Медицинския университет и е най-младият декан в историята на висшето учебно заведение. Проф. Славчо Томов е член на Българско дружество по Акушерство и гинекология, Българска асоциация по гинекологична ендоскопия, на която от 2009 г. е секретар. Член е също Българска асоциация по

минимално инвазивна гинекологична хирургия , Българска асоциация по онкогинекология, Българска асоциацияпо ултразвук в медицината. Професионалният му интерес е насочен към оперативно лечение на злокачествени и доброкачествени тумори на женските полови органи, лапароскопска хирургия и роботизирана гинекологична хирургия.

Проф. Томов е носител на редица национални и международни отличия и награди. Той е номиниран за лекар на годината и е удостоен с грамота и почетен знак по случай Деня на българския лекар и за принос в областта на медицината, награден е също с грамота и почетен знак за принос в развитието на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски” – Плевен.

Проф. Славчо Томов бе избран за ректор на Медицински университе  Плевен на 7 февруари с 84 гласа от 123-членния състав на Общото събрание на университета.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...