Акценти
Начало / Здравеопазване / Малчугани показаха как да се грижим за зъбите

Малчугани показаха как да се грижим за зъбите

5-годишни деца от ЦДГ “Калина” в жк „Дружба” с директор Росица Янева показаха, че са научили основните правила за това как да имат зъбки, бели като гъбки. Това стана по време на заключителното тържество, което те изнесоха пред специални гости. Феичката на зъбките, “въоръжена” с огромна четка за зъби, помогна на малчуганите да си припомнят и да покажат нагледно как да се грижат за зъбите и да поддържат хигиена на устата.

За да научат повече за собственото си здраве, децата са работили 10 месеца по проект за създаване на трайни здравни навици и умения за поддържане на орална хигиена, който е дело на медицинската сестра Василка Русева. Тя сподели, че близо 30 години е работила като старша сестра в стоматология и наблюденията й върху денталното здраве са я подтикнали към осъществяване на проекта. “Имаше период, в който държавата влагаше много във флуорна профилактика и създаване на трайни хигиенни навици и това поколение все още личи. Тук е мястото на училищни сестри и градински сестри, тяхната работа е да се занимават с тези неща. Има широко поле за действие и никой не пречи да се разгърнат и да работят в тази насока. И става дума не само за дентална профилактика, а и за такава на гръбначни изкривявания, на плоскостъпие. Това са социално значими проблеми, които по-късно водят до редица усложнения и затова трябва да се работи”, беше категорична сестра Русева.

Тя работи по програмата за дентално здраве от 1998 год. Завършила е “Управление и здравни грижи” и към “Отворено общество” защитава един проект, обхващащ мащабите на целия Плевен. “Успях навсякъде, където съм била – в детски градини и училища, по този проблем започнаха и други колеги да работят и мисля, че на този етап нещата са сравнително по-добре, отколкото когато беше спряно абсолютно всичко”, каза сестра Русева.

Програмата се провежда 10 месеца, първо е теоретичната подготовка за 10-те правила за поддържане на дентална хигиена, след това – практиката. В началото се провели анкети с родителите за тяхното информирано съгласие и те на 100% подкрепили проекта. “Това е много хубаво, защото означава, че осъзнават необходимостта от поддържане на дентална хигиена на децата. Дори останах с впечатление, че има и повишаване на здравната култура на самите родители”, допълни сестра Русева.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...