Акценти
Начало / Политика / Лютви Местан: Няма политическа логика ГЕРБ да повтори мандата си

Лютви Местан: Няма политическа логика ГЕРБ да повтори мандата си

„Няма политическа логика ГЕРБ да повтори мандата си. Със своето 4-годишно управление те се делегитимираха като отговорен управленски субект и практически загубиха правото си на втори мандат”, така отговори на въпрос на журналисти как вижда бъдещото управление на България председателят на ДПС Лютви Местан. Той беше в Плевен заедно с новия председател на Младежкото ДПС Илхан Кючюк, Метин Казак, представител на България от квотата на ДПС в Европейския парламент и народния представител от Плевен Митхат Метин. Поводите за посещението им бяха два – проведен двудневен семинар тип „Училище за политика” на областните председатели на МДПС и заседание на Областния съвет на ДПС Плевен за привеждане на структурите в готовност за предстоящите парламентарни избори.

„Когато говорим за формулата на следващото правителство, ние вече я назовахме достатъчно ясно – правителство, зад което да стои широко политическо съгласие. Състоянието на държавата е такова, че изходът от кризата не е по силите на отделна политическа сила. Говорим за управление, което да възстанови усещането за демокрация. Ако не се реши този основен проблем, няма да можем да решим и проблема с изхода от кризата. Как ще се нарече това правителство е много важно – ние избираме това да бъде правителство на ясните национални приоритети”, беше категоричен Лютви Местан. Според него, съгласието не трябва да бъде в името на властта като самоцел, а да бъде първо за националните приоритети и на второ място ще е въпросът за конкретните участници като персони в този кабинет.

Председателят на ДПС определи предстоящите парламентарни избори като „изключително жестоки”, а главната цел пред движението – да бъде основен фактор в процеса на продуциране и реализиране на алтернативно на ГЕРБ управление на страната. В тази връзка Местан обяви, че са започнали процеса на създаване на стриктна организация за охрана на вота. „С много усилия успяхме да наложим едно предложение – всеки член на СИК да получи ксерокопие на оригиналния протокол, заверено с мокър печат, така във всяка политическа централа ще има екземпляр, който има сила на доказателство пред съда. На тази база ще направим паралелно преброяване”, уточни Местан.

В Плевен той обяви и нов идеен проект на ДПС – ако е необходимо, да създадат и ГрИК /Гражданска избирателна комисия/. Мероприятията включват при необходимост и създаване на паралелен изчислителен център на този, който е към ЦИК, за да може онлайн да получават информация за разпределение на гласовете и мандатите. Охраната на вота включва и контрол върху опитите за силово въздействие върху избирателите.

Що се отнася до областната организацията на движението в Плевен, националното представителство на ДПС в българския парламент няма да е пълно, ако не се реализира мандат от Плевенски район, подчерта Лютви Местан. „Да оцелеем, означава да имаме гласовете от предишните избори плюс един – това е задачата пред Областния съвет в Плевен и той ще има много силната подкрепа на ръководството на партията, собствено в мое лице като председател. Те са наясно с тази задача, както и пред какъв опасен противник се изправят в лицето на управляващите”, каза още председателят на ДПС.

Той допълни, че в рамките на месец ще дойде отново в Плевен с целия си нов екип, ще имат среща с целия разширен актив на партията и ще отделят цял ден за анализ на ситуацията до ниво общини и големи населени места.

Прочетете също:

Депутати от ДБ с приемна днес в Плевен

Народните представители Албена Симеонова, Стоян Михалев, Владислав Панев, издигнати от „Демократична България“ днес, 14 ноември,  ...

Един коментар

  1. Политици , политици . .