Начало / Общество / Мария Габриел: Секторът на пчеларствто е на дневен ред в европейските институции

Мария Габриел: Секторът на пчеларствто е на дневен ред в европейските институции

Пчеларството все по-често попада във фокуса на дебатите в институциите на ЕС и секторът вече е на дневен в европейските институции. Това каза във видео обръщение към участниците в Международното изложение „Пчеластво – Плевен” евродепутатът Мария Габриел.  Тя подчерта, че в Европейската комисия и в Европейския парламент осъзнават, че пчелите са важни за качеството на нашия живот и затова спешно е необходима глобална политика, за да бъде предпазен секторът.

Мария Габриел посочи, че предстои да бъде гласувана  поправка в доклада за  директните плащания, отнасяща се до нова, финансирана с европейски средства, схема за плащане на пчелно семейство в сектора на пчеларството.

Евродепутатът изтъкна, че България е на челните места по качество на пчелните продукти, които отговарят на стандартите. Голямата  сила на нашата страна също е в разнообразието на продуктите ни и в тяхната уникалност.  Затова трябва да се гордеем с нашите пчелни продукти и да продължим да ги популяризираме, каза Мария Габриел.

Тя подчерта, че ще продължат усилията за отстояване мястото на пчеларството в цялостната европейска политика. В тази посока е и препоръката към Европейската комисия да въведе забрана в използването на определени пестициди, които са опасни за пчелите. Някои държави-членки като Франция, Италия, Германия, Холандия, Словения вече са  предприели мерки на национално равнище, каза Габриел и допълни, че идеята на ЕК е да се предприеме действие на равнище ЕС за забрана на тези пестициди.

Като във фокуса на европейските институции са не само пестицидите, а и здравето на пчелите, по-строгия контрол върху вноса на мед, повишените изисквания към етикетирането, бъдещето на младите пчелари, каза още Мария Габриел.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...