Начало / Общество / Днес е Европейският ден на телефон 112

Днес е Европейският ден на телефон 112

11 февруари е обявен за Европейски ден на Единния европейски номер за спешни повиквания 112 със съвместна тристранна декларация на ЕК, Европейския парламент и Съвета от 2009 г. и се чества официално в страните – членки от общността.

Решението за създаване на единния европейски телефон за спешни повиквание е взето на 11 февруари 1991 г. Датата е символична, защото съдържа в себе си цифрите на спешния номер. Решението е утвърдено на 29 юли същата година. Така се поставя началото на услугата 112, която гарантира безопасността на 500-милиона граждани, които живеят и пътуват в рамките на ЕС.

Но изследвания на Европейската комисия сочат, че все още европейските граждани не са достатъчно добре информирани относно съществуването и функциите на 112. Те не са наясно, че могат да ползват номера в целия ЕС. Дори в страни, където 112 е обществено разпознаваем като национален номер за спешни повиквания, малцина знаят, че този номер функционира и в други страни от ЕС. Значителен е процентът на срещалите езикови проблеми в чужбина при ползването на услугата 112, което показва, че чуждоезиковият капацитет на центровете 112 трябва да бъде подобрен. Затова Комисията насърчава държавите-членки да засилят усилията за повишаване информираността на хората за предназначението и обхвата на тел. 112

По повод Европейския ден на тел. 112 Министерството на вътрешните работи и Българския червен кръст организират  поредица от мероприятия, като тази година акцентът е върху изграждането на култура за ползване на услугата 112 и усвояването на модели на поведение и реакция при ситуации, налагащи оказването на долекарска помощ.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...