Акценти
Начало / Здравеопазване / Лекари излязоха на предупредителен протест и в Плевен

Лекари излязоха на предупредителен протест и в Плевен

лекари протест

В 12.30 часа днес пред сградата на Университетската болница в Плевен излязоха лекари и медицински сестри на предупредителен протест срещу намаляване на средствата за издръжка на болниците.

Протестът е след решение на Събора на Българския лекарски съюз и в подкрепа на колегите от „Пирогов”, обясни д-р Венцислав Грозев, председател на Регионалната колегия на БЛС в Плевен.

„Не е нормално да се финансира само 80% от дейността на болниците, което се случва от септември месец насам. Това ще доведе до невъзможност да се отреагира на нуждите на пациентите”,коментира д-р Грозев. Той подчерта, че протестът им не е свързан с искане за подобряване на заплащането им. „Точно обратното – в нашата болница има средства за обезпечаване на фонд „Работна заплата” и в момента няма нито един лев просрочие на заплатите”, обясни той

Основното искане на протестиращите днес лекари  е Здравната каса да изплати на 100% заработеното от болниците през месец септември и до края на финансовата година. Според тях разумният начин това да се случи е да се актуализира бюджетът на касата.

Към протеста на лекарите от УМБАЛ – Плевен се присъединиха и представители на частна клиника в Плевен. Според тях Здравната каса дискриминира частните лечебни заведения, като им изплаща дори по-малко, отколкото на държавните болници. На нас ни заплащат не 80% от заработеното, а 80% от определена от касата сума, като няма яснота на каква база се определя тя, заявиха те.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...