Акценти
Начало / Крими / Емил Димитров – Ревизоро: Намереното количество цианкалий в Плевен може да отрови половин България

Емил Димитров – Ревизоро: Намереното количество цианкалий в Плевен може да отрови половин България

цианкалий

Намереното количество цианкалий тази сутрин в бившата сграда на службата по метрология в Плевен може да отрови половин България, ако се разреди с вода в някой водоем. Това коментира главният секретар на Област Плевен Емил Димитров – Ревизоро, който откри с колегите си отровата при рутинна проверка тази сутрин. Намерените количества ще бъдат обезопасени в охраняемо железобетонно хранилище, което се намира под земята и е специално строено за целта. То е със съответните врати и вентилация, коментира той. „Лошото е, че това не е направено преди 10-12 години. Пак казвам – няма опасност за населението, ще бъдат обезопасени всички намерени количества”, добави Димитров.

Той добави, че намерените количества цианкалий са обясними, като се има предвид, че в сградата се е помещавал научен институт. Открити са най-различни шишета, дори от 1952 година. Те са събирани там от много други институти през годините и от 10-14 години не са използвани.

Димитров изтъкна помощта на „Пожарна и аварийна безопасност“, които идват с екипите си веднага след сигнала, на Областната дирекция на МВР и прокуратурата.

Окръжна прокуратура е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител, който в качеството си на длъжностно лице е допуснал подчинени нему служители да извършат  престъпление, свързано със съхраняването на опасни и вредни за хората и околната среда вещества. Това информира наблюдаващият прокурор по случая Искра Ганева. Все още не се знае какви са с точност откритите количества отрова, но става дума за над килограм цианкалий като сухо вещество, още няколко стъклени шишета с разтворен цианкалий и други токсични вещества. Една част от намерените опасни  вещества са опасни сами по себе си, а други са опасни с оглед на изтеклия срок на годност и трансформациите, които биха могли да настъпят с тях, поясни тя. Открита са и голямо количество запалими вещества, които също са опасни. Ганева изтъкна, че опасните вещества не са съхранявани по никакви правила. „Доколкото разбрах, сградата е имала някакъв СОТ, но не може да се каже, че достъпът до нея е бил ограничен. По-скоро всеки е можел да влезе тук и да се снабди с тези вещества и да ги изнесе без никакъв контрол. С откритото количество цианкалий може да се отровят стотици хиляди хора”, коментира тя.

Ганева информира, че отровите се прибират в обезопасено помещение, тип бункер, което ще бъде запечатано, и по никакъв начин няма да има достъп до него. Тепърва всяко едно вещество – по видове, ще се предава на съответните органи за унищожаване. Бункерът се намира на територията на сградата, под земята.

Прочетете също:

Прокуратурата в Плевен започна разследване за открити 9 млн. къса незаконни цигари на ГКПП Никопол

Под ръководството на Районна прокуратура-Плевен се провежда разследване по досъдебно производство за открито голямо количество ...