Акценти
Начало / Култура / Консултативен съвет по проблемите на културата ще заработи до дни

Консултативен съвет по проблемите на културата ще заработи до дни

До 10 дни ще бъде изграден Консултативен съвет по проблемите на културата в Плевен, чиято цел е да изработи стратегия за развитие на културните институти в общината до 2015 г. Това съобщи на брифинг днес ресорният зам.-кмет Стефан Петков. В Консултативният съвет ще бъдат представени всички културни институти в Плевен, ще участват хора от бизнеса, както и представители на общинската администрация.

Според зам.-кмета Стефан Петков културата в Плевен е длъжница на местната общност, затова има нужда от реформи в сектора. Какви ще бъдат те, ще решават специалистите, обясни той.

Зад необходимостта от обществен дебат по проблемите на културата в общината застана и зам.-кметът по финансите Алексей Зелов. Той поиска повече собствени приходи и по-ефективно използване на отпуснатите средства в сферата на културата. На въпрос ще се допусне ли закриване на културни институти, той отговори, че ще се използват всички възможни резерви, за да не се стига до тази крайна мярка и за да внесе още успокоение допълни, че тази година бюджетът вече е приет и финансирането за културата  е осигурено.

През 2012 г. Общината е отделила 2 млн. 500 хил.лв. за издръжка на културните институти в общината. Към тях се прибавя и държавната субсидия в размер на 877 000 лв. Допълнително за финансиране на културния календар са предвидени 215 000 лв. и още 40 000 лв. за оперни и оперетни спектакли. Срещу тези средства от администрацията ще настояват да има адекватни собствени приходи.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...