Начало / Здравеопазване / Преразглеждат бюджетите на болниците до средата на март

Преразглеждат бюджетите на болниците до средата на март

До средата на март работна група от експерти на Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса ще анализира и преразгледа  приетите от Надзорния съвет бюджети на болниците, съобщават от НЗОК.. Това се наложи, след като от БЛС поиска преразглеждане на прогнозните бюджети на болниците, предложени от директорите на РЗОК.

Работната група ще изготви критерии, по които ще бъдат анализирани предложените от директорите на РЗОК прогнозни бюджети на лечебните заведения и ще предложи корекции там, където е необходимо.
През тази седмица ще бъдат организирани съвместни срещи с директорите на РЗОК, директорите на болниците по региони и представители на БЛС, както и експерти и представители на постоянната комисия в НЗОК по чл. 2 от Правилата за определяне на задължителни годишни прогнозни стойности за болнична помощ през 2012. Предложенията ще бъдат представени на Надзорния съвет за утвърждаване на коригираните прогнозни стойности на лечебните заведения за болнична помощ до края на месец март.
Ръководството на НЗОК напомня, че според Закона за бюджета на НЗОК за 2012 г. на лечебните заведения в началото на годината се определят задължителни годишни прогнозни стойности, като те могат да се преразглеждат в края на всяко тримесечие, съобразно нуждите и възникналите при лечебните заведения за болнична помощ по РЗОК нови обстоятелства. Тази възможност е определена в гъвкавия механизъм на Правилата за разпределение на средствата на лечебните заведения за болнична помощ. В тази връзка НЗОК се обръща към договорните си партньори своевременно да информират Надзорния съвет, НЗОК и РЗОК за необходимостта от корекции в техните прогнозни бюджети за 2012 година, които ще бъдат разгледани от съвместната работна група между НЗОК и БЛС и ще бъдат представени за утвърждаване от Надзорния съвет на НЗОК до края на месец март 2012г.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...