Начало / Икономика / Кметът проф. Стойков да направи детайлен анализ на предходното управление, призоваха леви депутати

Кметът проф. Стойков да направи детайлен анализ на предходното управление, призоваха леви депутати

Кметът на Община Плевен проф. Димитър Стойков да направи в най-кратък срок всеобхватен и задълбочен анализ на предходното 12-годишно управление на Найден Зеленогорски, за това призоваха на среща с журналисти днес депутатът от Коалиция за България Васил Антонов и бившият народен представител Румен Петков. Причината за искането им е продължаващият, по думите им, недостиг на текущи финансови постъпления на фона на постъпилите при предходното управление средства от над 100 млн. лева от заеми, постъпления от приватизация, от кредити и нефинансови активи.

„Когато през ноември 2011 год. проф. Стойков пое Община Плевен, тя имаше дълг в размер на 17 млн. 686 хил. лв., т.е. говорим за близо 120 млн. лв., които ние не знаем къде и как са похарчени. Нашият апел към проф. Стойков е в най-кратък срок да бъде направен детайлен анализ за разходите по двата кредита и ефектът от тези разходи – дали например някоя улица е асфалтирана няколко пъти за три години, което означава, че е крадено, както и как са разходвани близо 60-те млн. лв. от приватизация и приходи от нефинансови активи”, уточни Петков. Близо 2 години след началото на управлението на новото ръководство такъв анализ не е направен, което налага необходимостта от обществен натиск за яснота и публичност, според бившия народния представител. Ако пък екипът не е подготвен да извърши такъв анализ, има вариант да се наберат средства и да бъде направен сериозен одит на общината, предложи Петков.

Според него друг случай, който трябва да се проучи, е за повторно закупената и фалирана от предното ръководство на общината Автогара. Отделно от това има и пререшаване на вземане на кредит, който е правен без обществено обсъждане, каквото е изискването на закона. „Имаме поредица от действия, които не мога да кажа дали са престъпления или не, но във всички случаи са в ущърб на населението и финансовата стабилност на Община Плевен и резултатът е налице”, допълни Петков.

По думите му, в анализа трябва да се включат и данни за това какъв е обемът на европейските инструменти, които е ползвала общината за 10 години преди проф. Стойков. „Плевенската община ползва по-малко европейски инструменти от Община белене, от Община Гулянци и от Община Никопол – това е показател, че г-н Зеленогорски и неговият екип са свели административния капацитет на Плевен до нула”, каза още Румен Петков.

По думите на Васил Антонов, и днес продължава перманентният недостиг в общината на финансови средства. „Върви се по един модел, който бе наложен от старото управление – месец за месец да се акумулират средства и да се дават предимно за заплати и за подобни текущи разходи. Но така липсва перспективата”, подчерта Антонов. Според него, по времето на управлението на Найден Зеленогорски, за 12 години в общината са постъпили близо 31 млн. лв. от приватизация, 26 млн. лв. – от нефинансови активи. „Като прибавим към тях кредитите в рамките на исканите 20 и 10 млн. лв., неинкасирани изцяло, се получава една сума, извън формираната в бюджета, в рамките на близо 100 млн. лв. Ние не знаем откъде формално пристигнаха, нямаме анализ и къде отидоха тези средства. В същото време, по изследванията на Евростат, ние се наредихме трайно в редиците на Северозападен регион по икономически показатели, по средни и минимални доходи ”, допълни Васил Антонов.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

Един коментар

  1. Това са съвсем резонни искания на левицата. Приветствам ги, защото това е истинска демокрация. Всяко едно ново управление трябва да прави такъв анализ на предшествениците си и да обявява пред обществеността фактите. Въпросите са важни и отдавна наболели, а плевенчани заслужават да знаят истината