Акценти
Начало / Общество / Найден Зеленогорски: Има опасност България, респективно Плевен да пропусне милиони през следващия програмен период

Найден Зеленогорски: Има опасност България, респективно Плевен да пропусне милиони през следващия програмен период

В момента в Европейската комисия се водят преговори за разпределение на средствата през новия програмен период – 2014-2020 г., но, за съжаление нито в общество, нито сред експертната общност се води достатъчно активен дебат кои да са приоритетните области, в които да бъдат похарчени предвижданите за България 32 млрд. лв. В резултат има опасност България, а респективно и Плевен, да пропуснат значителни средства. Това каза днес на пресконференция в Плевен Найден Зеленогорски, член на националното ръководство на партия „Движение България на гражданите”. Според него нито предишното правителство, нито сегашното водят политика за ясно очертаване на приоритетите през новия програмен период.

Конкретно за община Плевен Найден Зеленогорски посочи, че има вероятност за загуба на милиони  от Оперативна програма „Региони в растеж”, тъй като Плевен не е включен в групата на Центровете за растеж. Води се дебат Центровете за растеж да бъдат намалени от 62 на 6, каквото е настояването на ЕК, и Плевен не е сред тях. В Северозападния район за планиране центърът за растеж, който евентуално ще се финансира, е Видин, каза Зеленогорски. Ето защо от Движение България на гражданите удряме сериозно камбаната за тревога, тъй като става въпрос за между 50 и100 млн. лв., които Плевен  и област Плевен може да изгубят през следващия програмен период, допълни Зеленогорски. Той изрази учудване защо досега нито кметът проф. Димитър Стойков, нито плевенските депутати, нито лобито ни в правителството и парламента, ако изобщо има такова, не правят нищо, за да бъде включен Плевен  сред Центровете за растеж.

Найден Зеленогорски засегна и темата с провеждането на търгове по проекти към Оперативна програма „Околна среда”. Става въпрос за усвояването на 390 млн. лв. , в която сума са включени и средствата за купуване на 40 нови тролейбуса за Плевен. Проблемът е в това, че за всички поръчки, включително и тази за новите тролейбуси на Плевен, се елеминират всички други кандидати и остава по една единствена фирма, която без конкуренция печели поръчките, обясни Зеленогорски. По тази причина процедурите се обжалват и това създава сериозни опасения, че процедурите не само ще пропаднат, а България ще изгуби тези пари, алармира той.

Силно съм впечатлен, че тези две теми се неглижират в обществото, при положение, че става въпрос за огромни ресурси от европейските фондове, каза Найден Зеленогорски.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. Всичко пак е изказано наполовина, съшито някак си с бели конци, подхвърлено изпод нос. Какво означава „има опасност“? Винаги има. Като настоява ЕК какво да се направи? Ако всичко е предрешено, какво да се стори? Зеленогорски пак е казал едни празни приказки, евентуалности, които някога по някакъв повод биха могли да се случат.Но не е сигурно. А и както е всеобщо известно, той нищо не разбира от европроекти и привличането на пари от Европа.