Акценти
Начало / Общество / Кафенето излиза от клуба на СДС в Градската градина

Кафенето излиза от клуба на СДС в Градската градина

Кафенето, което ползва под наем клуба на СДС в Градската градина, ще излезе от обекта, но след най-малко 14 дни. Предстои управителите на фирмата да подадат молба до кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, с която да поискат отсрочка от поне две седмици, в които да опаковат и подготвят за транспортиране цялото оборудване.

За това се договориха днес управителите на частната фирма и комисията от представители на „Жилфонд”. Проблемът възникна след като кметът издаде пет заповеди за освобождаване на помещения, ползвани от политически партии. Четири от тях бяха адресирани до общинския съвет на СДС, петата – до Обединени земеделци. Причината е, че в Закона за политическите партии е постановено, че държавата и общините предоставят под наем на политическите партии, които имат парламентарна група или достатъчен брой народни представители да образуват такава, помещения за осъществяване на тяхната дейност.

Оказа се, че стълпотворението от служебни лица в кафенето днес е по две причини – служители на Общинския инспекторат първо връчиха на управителя на фирмата Фани Илиева акт за административно нарушение заради ползването на откритото пространство като лятна градина, като преди това се наложи да изчакат адвоката й. „Колегите са извършили проверка, не е представено разрешение за поставяне на лятната градина и одобрена схема от главния архитект. Затова е съставен акт. Не идваме да гоним от помещението, а да връчим акт за установяване на административно нарушение”, обясни един от служителите. Според чл. 11 от Наредба 15 на Общинския съвет, се забранява поставянето на преместваеми обекти и съоръжения, както и използването им, без разрешение за поставяне и без схема за разполагане като такава е задължителна. За нарушение по чл. 11 ал. 1 на юридическо лице се съставя имуществена санкция в размер до 5 хил. лв.

Фани Илиева обясни, че миналата година за същото нарушение отново им е бил съставен акт, който те са обжалвали на две инстанции и който в крайна сметка съдът е отхвърлил като неправомерен. Затова жената подписа акта с възражения и в следващите 3 дни ще ги внесе в писмен вид и отново ще обжалва.

Своето решение намери и проблемът за незабавното принудително извеждане на наемателите на кафенето. На срещата обаче представител на СДС не се появи. А всички бяха категорични, че такъв трябваше да дойде. Защото помещението е отдадено под наем от общината на синята партия, след което те от своя страна го преотдават за кафене. Оказа се, че представител на партията е надлежно уведомен за заповедта за принудително извеждане от кафенето. А управителите на частната фирма твърдят, че на тях никой не им е съобщил, че трябва да напуснат. В крайна сметка Фани Илиева и съпругът й решиха да изготвят молба до кмета на Община Плевен проф. Димитър Стойков. В нея те ще помолят за отсрочване на излизането от обекта. Става въпрос за един разумен, по думите им, срок, не по-кратък от 14 дни, за да може да организират опаковането и транспортирането на оборудването, техниката, масите и всички останали неща в заведението.

Според Христо Каленов, първи зам.-председател на СДС Плевен, всички клубове, които СДС е държал досега, вече са освободени. Това са помещения в кварталите „Дружба”, „Сторгозия” и това в Градската градина, които се ползват и като заведения, и като клубове. Наемателят на клуба в „Дружба” е уведомен, че трябва да напусне, този в „Сторгозия” не е открит, а по думите на Каленов наемателят на клуба в Градската градина също е наясно със ситуацията.

СДС Плевен са освободили и девет от стаите, които стопанисваха в сградата на ул. „Димитър Константинов” 23. За ползване са останали 4 помещения там – председателска стая, заседателна зала и два офиса. Според първия зам.-председател на сините в Плевен всичко е издадено на Общината, като от кмета са получили уверение, че освободените офиси и клубове няма да се отдават на други партии, а ще се предлагат на търг.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...

Един коментар

  1. нормално, то досега , както и онова във музейчето на центъра, се стопанисваше срещу смешен наем от брата на Лазар Зетя на Зеленогорски