Начало / Общество / Бохот отново на протест заради 800 м неизграден обходен път

Бохот отново на протест заради 800 м неизграден обходен път

Живеещите в близост до улица „Христо Ботев” в село Бохот, абсурдно наричана булевард,  отново излязоха на протест заради тежките камиони, които минават на педя от къщите им. Кошмарът им продължава вече няколко години, откакто в стопанския двор на селото е започнал работа кантар за тежкотоварни камиони.

Заради вибрациите, които предизвикват тежките возила, къщите им са  напукани, а дуварите им са пред падане. За прахоляка и шума  – да не говорим.  Проблемът се задълбочава и от факта, че селският булевард е само на настилка от трошен камък, която отдавна е изровена, а камионите са издълбали дълбоки коловози.

Поводът бохотчани отново да се надигат на протест е обещанието на сегашния кмет на Община Плевен, че до края на юни ще бъде изграден обходен маршрут. Обещаха ни, но това не беше направено и ние продължаваме да живеем в този кошмар, недоволстваха те. „Ситуацията от две години е една и съща – постоянно се дават  обещания, които не се спазват. През лятото движението на тежките камиони продължада до 1-2 часа през нощта и започва още рано сутрин. Не е изключение камиони да минават и през нощта. Този трафик е от ранна пролет, когато камионите са натоварени с торове и продължава до края на септември. Ние не искаме да спираме дейността на никого, но искаме да живеем в нормални условия – без облаци прах около къщите ни,без тътен от тежки камиони и в крайна сметка в сигурност. Нормално е нито един тежкотоварен камион да не минава през населено място, а по обходен маршрут”, каза Венцислава Ганчева, която наскоро си купила къща в Бохот, уж за да избяга от шума на големия град.

Кметът на Бохот Цветан Кънев /вдясно/ и арендаторът Цветан Миков

При протестиращите беше излязъл кметът на Бохот  Цветан Кънев, който застана зад тях и подкрепи протеста им. „Протестът на хората е основателен, но кметът проф. Стойков  е поел ангажимент и ще го изпълни. Път ще има, строителството му започва на 29 юли и ще бъде изпълнен със съдействието на арендатора”, заяви Кънев.

Арендаторът Цветан Миков, чийто е кантарът в стопанския двор, също застана пред протестиращите. „Досега винаги съм си изпълнявал обещанията и сега пак казвам пред хората, че в момента, в който  бъде изградена общинската част от обходния път, ще започна изграждането на нашата част, която  е три пъти по-голяма от общинската”, заяви Миков. Той обясни, че този вариант не е най-изгодният икономически за него, но е приел да го изпълни, с единствената уговорка Общината да поеме своето задължение.

Защото се оказа, че предвидените 26 000 лв. от общинския бюджет са само за част от общинския участък, който стига до гробищния парк. За още около 150 м общински път, който минава покрай гробищата средства не са предвидени. „Вече имах среща в Община Плевен, за да бъде решен проблемът с оставаща част от пътя.  Обещаха ми дофинансиране, за да бъде изграден докрай общинският участък”, обясни Кънев.

Така стана ясно, че Общината е осигурила 26 000 лв. за изграждането на около 250 м път и ще има нужда от дофинансиране от 15-20 000 лв. за изграждане на още около 150 м. Целият път е с дължина около километър, от които арендаторът Миков е поел ангажимент да изгради близо 700 м, които са в стопанисвания от него стопански двор.

До следващия сезон ще трябва да има обходен път и ако това не стане, ще си подам оставката, заяви бохотският кмет.

А къде е кметът проф. Стойков, който обеща  обходният път да бъде завършен до края на месец юни, попита млад мъж. Затова всички хора излязоха днес, защото повече не могат да търпят нито шума, нито прахоляка, нито факта, че къщите им се пропукват и постоянно водата спира, заради спуканите водопроводни тръби, допълни той.

Събралите се показаха протокол от края на месец юли 2012 г., изготвен от назначена от Община Плевен комисия, в който се прави констатация, че 24 къщи, намиращи се в близост до въпросния път, са с пукнатини. Заключението на комисията е, че „ за да се предотврати по нататъшни поражения на имотите в участъка, е необходимо да се ограничи движението на тежкотоварни автомобили в района“.

А на ден по улицата минават над 30 камиона, твърдят протестиращите и се заканиха да заведат съдебно дело срещу Общината за нанесени щети.

Маналата година бяхме на ръба на подобен протест, който  беше спрян от обещанието, че ще бъде построен обходен маршрут и камионите ще спрат да минават на педя от къщите ни. Това обаче не се случи, припомниха те и се питаха защо никой от Община Плевен не е дошъл в Бохот, за да чуе защо са отново на улицата.

Протестиращите посрещнаха кмета с ропот, после го почерпиха с пита с мед и го изпратиха с възглас "Браво, кметът е с нас"

Случайно или не, но точно тогава пристигна кметът проф. Димитър Стойков, придружен от народния представител Владислав Николов и двама общински съветници от ГЕРБ. Пред събралите се той категорично заяви, че изграждането на общинската част от обходния път започва на 29 юли и пари ще бъдат осигурени за завършването му. Той не можа да отговори докога трябва да бъде изпълнена  поръчката, но справка в Агенцията по обществени поръчки показа, че срокът е 30 ноември 2013 г.

А докато обходният маршрут бъде готов, той заяви, че ще издаде нова заповед, с която отново да бъде ограничено движението на камиони над 14 т по ул. „Христо Ботев”.

Това пък беше повод за реакция от страна на арендатора Цветан Миков, който каза, че ще обжалва заповедта. „Това означава реално да не можем да осъществяваме дейността си, защото нашите камиони празни тежат по 14 т. Подобна заповед вече имаше и тя беше отменена от съда”, припомни Миков и допълни, че не е изключено да заведе дело за нанесени финансови щети, ако заповедта влезе в сила и попречи на дейността му.

Но той потвърди ангажимента си докато бъде изграден обходният маршрут  да продължи да оросява улицата, за да бъде намален поне праха.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...

2 коментари

  1. И защо протестират след като строежа на пътя започва след 10 дни? Изглежда доста организирано за селски протест. Явно някои хора са се притеснили, че казаното от кмета Стойков се случва и това ще обърка сметките им за предстоящите избори.

  2. Е, нали строежа на пътя започва? Защо не го видях изведено като акцент? Или пишем избирателно?Последно, сега ще има път. Очаквам добре организиран пореден протест, но този път на тема \“Защо ще има път, не го щем\“ или нещо подобно. Вие журналистите толкова ли не разбрахте, че това са прахчета в очите ви и всичко е една умела политическа игра? Защото идват избори?