Акценти
Начало / Здравеопазване / Кампания за борба с катарактата, насочена към възрастните хора, ще се проведе в Плевен

Кампания за борба с катарактата, насочена към възрастните хора, ще се проведе в Плевен

д-р Минков

Кампания за борба с най-често срещаното очно заболяване – перде на окото (катаракта) започва в Плевен. Чрез информация и обяснение на достъпен език на пациентите тя цели да разсее митовете, свързани със заболяването и да обясни начините за справяне с него. Това съобщиха инициаторите на кампанията – плевенските офталмолози  д-р Румен Минков /на снимката/ и д-р Велизар Тодоров. Тя включва здравна просвета с най-честите въпроси и отговори за катарактата, както и преглед с кератометър за всеки посетител, за да се установи дали има перде на окото и дали страда от астигматизъм.

Кампанията е насочена е към хората над 55-годишна възраст, защото именно тогава се развива катарактата, обясниха офталмолозите. Участието в кампанията и прегледът с кератометър са безплатни.

„Училището по катаракта” стартира на 19 ноември 2013 г. Първата  лекция и прегледи са от 12.30 ч. в Очен медицински център „Окулус” в Плевен, на ул. „П. Евтимий” №5. Необходимо е само предварително записване на тел: 064/83 77 11; 0878 358175, тъй като местата са ограничени.

„В практиката си сме срещали много драстични случаи, поради незнание. Имало е хора, които си влошават зрението сами с различни процедури, чакайки пердето само да се махне, което е невъзможно. Именно това ни провокира да стартираме тази здравна просвета, насочена към възрастните хора”, обясняват лекарите. Училището по катаракта е отворено и за близките на възрастните хора, които могат да ги придружат и да научат нещо повече за заболяването.

Близо 102 428  души в Плевен или вече имат катаракта, или предстои да я развият. Изчисленията са направени на база последните данни от преброяването на Националния статистически институт в Плевен. Катарактата засяга повечето  хора над 55-годишна възраст, а именно толкова са те в Плевенска област.

Напоследък заболяването се “подмладява” – вече има и пациенти с перде на очите и по-млади от 55 години. Единственият възможен начин за лечение е операцията и поставяне на импланти в очите – изкуствени лещи. Благодарение на съвременните методи операцията е бърза, безболезнена и безкръвна. Операцията се заплаща от здравната каса.

Симптомите при катаракта включват замъглено или двойно виждане, чувствителност към светлина и отблясъци (като ярка слънчева светлина или светлина от фарове), по-ярко възприемане на цветовете, както и чести промени в предписанията за очила.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...