Акценти
Начало / Общество / Не съм раздавала бонуси на своя глава, заяви шефът на ОД „Земеделие”

Не съм раздавала бонуси на своя глава, заяви шефът на ОД „Земеделие”

„Не съм раздавала бонуси на своя глава. Това бяха суми, определени от Министерството от отдел „Бюджет“ за всичкиХюсние Алилова областни дирекции в страната за постигнати резултати.“ Това заяви пред медиите вчера Юсние Алилова, шеф на Областната дирекция „Земеделие“ в Плевен, в отговор на изнесената ден по-рано информация от бившия шеф на Дирекцията Ралица Добрева за неправомерно раздадени бонуси от по 1 500 лв. на новоназначени служители на ДПС в службата.

Алилова обясни, че посочената сума не отговаря на истинат. Средно по 500 лв. на служител са раздадени за месец октомври, като не всички в Дирекцията са получили финансов стимул, поясни тя.

„Аз поставям оценка само на двете дирекции – на дирекция „Аграрно развитие“ и дирекция „Административно-правна, финансово-стопанска дейност и човешки ресурси“. Директорите на тези дирекции от своя страна са тези, които поставят оценка на служителите си – човешки ресурси, юрисконсулта и счетоводството. Началниците пък оценяват служителите в общинските служби и на база тези оценки се изчисляват бонуси по съответната програма. Т.е. нищо не се изчислява на ръка“, разясни принципа на оценяване Алилова. За себе си, допълни тя, не съм раздала сума, тъй като нямам право на това. Това може да стане езинствено с изрична заповед на министъра на Министерството на земеделието и храните.

За напускането на главния счетоводител, докладвал в Министерството за раздадените бонуси, Юсние Алилова обясни, че не е притискала въпросната служителка да напусне, а само изискала обяснение от нея защо не са събрани суми от действащи договори, сключени за земите от ДПФ на стойност над 3 млн.лв. До момента събраните пари от това са само 300 000 лв., коментира шефката на земеделската дирекция. „Исках й обяснение и по случая с колежка, злоупотребила с финансови средства на земеделски производители, участвали в търг за ДПФ. Има колежка, дисциплинарно уволнена от предишния директор г-жа Добрева, за която има и постановление от Окръжна прокуратура за провеждане на наказателно производство. Главната счетоводителка, както и бившата директорка са съпричастни с тази злоупотреба с финансови средства на граждани, за която не са уведомили Министерството“, обяви Алилова.

Относно структурните промени и преобразуването на общинските служби в Искър и Белене в офис, Юсние Алилова обясни, че такова закриване е имало и при предишното ръководство. Като пример тя цитира Общинската земеделска служба в Червен бряг, която е с 14 землища и въпреки това е станала офис на Общинската служба в Кнежа, която е само с 4 землища и е в друг съдебен район. „След встъпването ми в длъжност направих предложение до Министерството за връщане на тези служби с цел улесняване обслужването на гражданите. Но това се оказа невъзможно, тъй като според Постановление от юли 2012 г. в областта надвишаваме бройката на ръководните длъжности, които в района са 70. Това наложило някои общински служби – в случая Искър и Белене, да станат офиси“, отговори Алилова.

Коментатър на Алилова за твърдението, че са променени длъжностни характеристики с цел назначаване на неквалифицирани кадри на ДПС без опит бе: „Не съм намалила ценза – напротив. Съкращават се длъжности за специалисти, като на тези места се откриват за младши експерти. Тук имаше назначени хора със средно образование, специалност „Машинен монтьор“ например, което не отговаря на изискванията. На мястото на такива хора ще има експерти, с висше образование, макар и без нужния стаж. Ще дадем възможност на млади хора да работят, защото има стари служители, натрупали стаж, но не научили нищо през годините“.

Прочетете също:

Започва първата за годината обработка срещу кърлежи и бълхи

Третиране на тревни площи срещу кърлежи (дезакаризация) и бълхи (дезинсекция) ще се извърши при благоприятни ...