Акценти
Начало / Образование / Студенти и преподаватели от Педагогическия колеж в Плевен участваха в образователния форум „Училище за родители“

Студенти и преподаватели от Педагогическия колеж в Плевен участваха в образователния форум „Училище за родители“

колеж 

Студентите от  специалност начална училищна педагогика, под ръководството на доц. д-р Теодора Вълова, заместник-директор на  Плевенския колеж, участваха в поредното издание на образователния форум „Училище за родители“, което се проведе в Начално училище „Христо Ботев”.

Родители, студенти, психолози и педагози споделиха мнения и опит по темата „Адаптацията на ученика в първи клас“. Този проблем става все по-актуален заради задълбочаващата се социална фрагментация и изолация, които предизвикват отчуждение, водят до намаляване на желанието за общуване и задълбочават апатията сред учениците, беше подчертано по време на форума. А това е една основните причини за ранно отпадане от училище и за понижен интерес към ученето.

Участието на студентите в дискусията открои няколко въпроса, важни за осъществяване на добри вързки между ученици, родители, учители, а именно: ефективно взаимодействие, активно участие на родителите, разпределение на отговорностите и подкрепа.

„Реализирането на такова взаимодействие в страните от Европейския съюз е нормална практика и е показател за добро училище. Липсата на нормативна база, която да улесни и стимулира взаимодействието между училищната и семейната общност, е причина за пасивност и лишава родителите и семейството от реални мотиватори и стимули за участие в училищния живот. Училището би следвало да е инициатор на такъв формат на взаимодействие, което играе позитивна роля за личностно формиране и успешния преход на първокласниците към училищното обучение. Създаването на училищни екипи от учители, ученици и родители постига общуване, организиране и ръководене на съвместни дейности, чрез които се реализират различни личностни взаимодействия с фокус върху развитието на умения у малките ученици за интеграция в социална среда”, сподели пред участниците във форума доц. д-р Вълова.

След приключване на срещата студентите изразиха своето удовлетворение от темите и изразените мнения. Те споделиха, че се чувстват по-подготвени за учителската професия и биха участвали с желание в други подобни инициативи.

Предизвиканите размисли родиха идеята за организиране на образователен форум между базовите учители и студентите – бъдещи педагози. Предложението е на самите студенти, които са ентусиазирани и вече работят заедно с доц. Вълова върху въпросите за предстоящата дискусия.

Форумът е част от текущата педагогическа практика за студентите.

Прочетете също:

Образователни игри и творчески занимания за децата в РИМ – Плевен

 Регионален исторически музей – Плевен  и тази година ще организира  инициативата „Лято в музея”, която ...