Акценти
Начало / Здравеопазване / Как да се хранят здравословно научиха деца и родители

Как да се хранят здравословно научиха деца и родители

Здравословното хранене беше темата на поредната среща в образователния форум “Училище за родители”, която събра възрастни и второкласници в зала “Европа” на НУ “Христо Ботев” Плевен. Д-р Цветан Димитров, диетолог в Регионалната здравна инспекция, представи храните в пирамидата на здравословното хранене и отговори на въпросите в хода на полезната дискусия.

Има ли необходимост от допълнителен прием на флуор, за употребата на натурални сокове, фрешове, за нитратите в плодовете, да се пие ли вода от чешмата или на всяка цена минерална/трапезна бяха само част от интересуващите родителите въпроси.  Интерес предизвика и темата за следобедната закуска на малчуганите – задължителна ли е тя и каква да бъде. Децата също се включиха в обсъждането. Второкласничките Тонина и Веселина разказаха какви храни предлагат на съучениците им техните  родители и всички участници в дискусията изготвиха заедно здравословно меню.

Директорът на училището Цветелин Горанов представи и решението на ръководството и педагогическия екип учениците да получават плод всеки ден. Това става по схема “Училищен плод” на Държавен фонд “Земеделие” и по Програмата за осигуряване на безплатна закуска на всеки ученик.

Накрая родители и педагози се обединиха с  мнение, че изборът на здравословен начин на живот е личен и навиците за здравословно хранене се създават още в детството.

Прочетете също:

Десетдневка на безплатни прегледи за деца в плевенска болница

Безплатни прегледи и консултации за най-малките пациенти обявяват от новооткритата клиника за майчино и детско ...