Акценти
Начало / Култура / Инициатива „Да подкрепим Плевенската филхармония” стартира във Фейсбук

Инициатива „Да подкрепим Плевенската филхармония” стартира във Фейсбук

ggg

Инициатива „Да подкрепим Плевенската филхармония” стартира във Фейсбук. Неин автор е Валери Рулински, професионален озвучител, който многократно увековечава концерти на културния институт и съвместните му проекти с Общинската хорова формация „Гена Димитрова”. Текстът на апела гласи: „Към днешна дата 29 януари 2014 г. хора от културните среди на Плевен правят всичко възможно да превърнат Плевенска филхармония в синфониета. По този начин нивото на оркестъра ще падне драстично, както пада и нивото на град Плевен. Имам възможност да работя с много от оркестрите в страната и Ви уверявам, че разликата между филхармония и синфониета е убийствена. Считам, че гражданите на Плевен сме длъжни да направим всичко възможно това да не стане!”

Под апела е качен клип от Коледния концерт на Плевенската филхармония с участието на Общинската хорова формация и солист известния певец Васил Петров. Рулински припомня и факти, които доведоха до настоящото състояние на престижния плевенски културен институт. Министърът на културата Вежди Рашидов и финансовият министър Симеон Дянков „взеха решението да ликвидират филхармониите в областните градове и да ги превърнат в Симфониети – нещо като нищо, нещо като читалищен оркестър”. Плевен беше единственият град, в който Общината пое дофинансиране на филхармонията, за да я запази. Юридически това обстоятелство се узаконява с ежегоден договор между Министерството на културата и Община Плевен. Преди 3 месеца от Министерството изпратиха договора за 2014 г., но от Общината няма реакция по въпроса.

Апелът е подкрепен от десетки хора на изкуството в Плевен, както и от ръководители на културни институти.

След двете заседания на Постоянната комисия по “Култура, вероизповедания и международна дейност” при Общинския съвет, които се състояха на 27-ми и 28-ми януари, въпросът продължава да буксува. Голяма група музиканти от Плевенската филхармония и нейният директор Евлоги Илиев ще присъстват на утрешното редовно заседание на Общинския съвет в града, за да търсят решение на проблема, информира Илиев. ”Ще говорим с общинските съветници, че е важно в най-скоро време да се внесе договорът за съфинансиране и да се гласува в Общинския съвет”, заяви той и добави, че това трябва да стане най-късно през февруари, за да може от 1 март всички оркестранти да бъдат на подчинение на директора на културния институт.

И добави, че филхармонията има подкрепата на съветници от разноцветни политически сили.

Прочетете също:

Водещи солисти на сцената на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен’2023 (програма)

От 4 до 9 юли в Плевен ще се проведе седмото издание на Международния фестивал ...

4 коментари

  1. Велислав Заимов

    Това е поредното безобразие срещу музикалната ни култура, която е създаване с много труд, усилия и лишения в продължения на десетилетия. Крайно време е всички да разберат, че това е пъклено дело, насочено срещу всички стойностно и красиво в този живот.

  2. Не може да допуснем ампутация на духовността!

  3. РЕНИ ДАНЕВА

    НА ПРОСТИ УПРАВНИЦИ,КУЛТУРА НЕ ИМ ТРЯБВА-ДА СЕ СМЕНЯТ!!!НАПРАВИХА ТАЗИ ГЛУПОСТ И ОСАКАТИХА ПОЧТИ ВСИЧКИ ФИЛХАРМОНИИ В БЪЛГАРИЯ ПРЕДИ ГОДИНИ И ОЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ!КАКВО ПОСТИГАТ С ТОВА-ПОГЛЕДНЕТЕ СЪСТАВИТЕ НИ-СРЕДНАТА ВЪЗРАСТ Е НАД 45 ГОДИНИ.МЛАДИТЕ-ЗАД ГРАНИЦА.НИКАКВА СИГУРНОСТ НЯМА,КАКТО,МЕЖДУ ДРУГОТО Е НАВСЯКЪДЕ У НАС…

  4. Иван Стоянов

    Господа плевенски общински съветници,
    Вие очевидно не си давате сметка какъв късмет извади Плевен, след погрома над българското музикално изкуство през 2000 и 2010 година. Очевидно не знаете и каква култура и на какво равнище е тя във Вашия град. Защото ако знаехте, нямаше да допуснете да унизявате и да пречите на работата на единствения все още оцелял Симфоничен оркестър извън София…