Начало / Култура / Изпращат зимата с Масленица

Изпращат зимата с Масленица

Най-старият руски обичай, за който има дори писмени доказателства – Масленица, организира клубът на рускоговорящите граждани в Плевен „Възход”. Ритуалът се показва за втори път в града, миналата година той се проведе пред храм „Св. Параскева”. Тази година Масленица ще бъде в неделя, 17 март, от 11.00 часа до Оркестрината в Градската градина.

Масленица е празник, с който изпращаме зимата. Приготовленията за празника били продължителни, хората почиствали къщите си, изгаряли целия боклук. По време на празника организирали множество весели игри, пързаляли се с шейни по заледените склонове и, разбира се, пекли блини, защото това печиво много напомня на слънцето.

Цялата седмица преди неделя е празнична и всеки ден има своето име. Накрая се разпалвали огньове и изгаряли Масленицата – кукла, която се правела от слама и символизирала зимата.

Дошлите да видят интересния обичай плевенчани и гости на града ще чуят традиционни за Масленица песни, ще има дегустация на вкусни блини, много чай ще съпровождат празника, ще бъде избрана и Мис Пролет,. Кулминацията ще е изгарянето на чучелото, с което ще се опитаме да кажем на зимата, че време да си ходи. Организаторите от клуб „Възход” вече са осигурили автентични руски носии и „кокошници”, вкусните печива се подготвят, направата на Масленицата също напредва. За да се случи оригиналният празник, подкрепа са оказали Община Плевен, читалище „Съгласие”, читалище „Ракитин”, сдружение „Русофили” и сдружение „Приятели на Русия и ОНД”.

Прочетете също:

Международният фестивал „Шарено петле” отново отваря врати в Плевен (програма)

Шестото издание на Международния фестивал за куклено изкуство за всички възрасти „Шарено петле” ще се ...