Начало / Общество / Информационна среща във връзка с домашното насилие ще се проведе днес в полицията в Плевен

Информационна среща във връзка с домашното насилие ще се проведе днес в полицията в Плевен

Срещата е част от дейностите по проекта „Прилагане на ефективни инструменти, модели и специализирани програми, адекватни на нуждите на жертвите на домашно насилие в област Плевен”, по който от месец декември миналата година работи сдружение „Център Отворена врата” – Плевен..

В проекта са включени специалисти, работещи в полиция, съд, прокуратура, дирекция „Социално подпомагане”, комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни  от 10 населени места в област Плевен, където е отчетена ниска активност по прилагане на Закона за защита от домашно насилие.  Проектът е  финансиран от Министерство на правосъдието на РБългария. Срокът за изпълнение на проекта е 10 месеца, а отпуснатата сума е 30 000 лв.

Целите на проекта са от една страна да се оптимизира  координацията и партньорските взаимоотношения между институции в Плевенски регион по прилагане на Закона за защита от домашно насилие, а от друга – предоставяне на качествена защита на пострадалите и оказване на психологическа, социална и правна помощ.

Наша цел е все повече хора да разпознават явлението „домашно насилие” и така да предотвратим рецидивите, обясни Златка Мачева от сдружение „Център Отворена врата”.

До момента по проекта са обучени 60 специалисти от институциите в област Плевен, като в края на месец март предсои обучение на 20 социални работници.

Издаден  е наръчник за работа с пострадали от домашно насилие и извършители

Идентифицирани са жертви на домашно насилие, на които е предоставена адекватна психологическа, социална и правна подкрепа, посредством прилагане на вече пробирани програми за извършители и преживели домашно насилие.

Прочетете също:

Удължен е срокът за избор на съдебни заседатели за Окръжен и Районен съд – Плевен

Общински съвет – Плевен, взе решение да бъдат удължени сроковете по обявените допълнителни процедури за ...